Areca Multimedia – Anička s lískovými oříšky

V neděli 20. prosince 2009 jsem objevil za 49,- Kč v síti některých obchodních řetězců v prodeji televizní pohádku Anička s lískovými oříšky, kterou na DVD distribuuje společnost Areca Multimedia. Romantická pohádka o věrné lásce a o tom, jak je těžké ji naplnit.

"Ještě jsem neviděl dvě sestry, aby se měly tak rády", vzdychne král Štěpán, když objeví na staré tvrzi v lesích, kam zabloudí při lovu, svou jedinou a velikou lásku, osiřelou rytířskou dcerku Aničku. A skutečně, Katka stojí věrně po boku své nevlastní sestry, i když té osud připraví, díky macešině kletbě, nejtěžší zkoušky, jaké mohou mladou, krásnou dívku potkat. A tak může královna víl v závěrečné písni zazpívat nejen milencům z pohádkového příběhu, ale i nám všem: "Každou láskou zlo se překročí, každá láska boha tlumočí, uvadá květ, který stojí sám tak pro tebe lásku mám…"

Jiná varianta obsahu:

Jednou zabloudil král Štěpán při lovu v lese, a tak zaklepal na vrata tajemné tvrze. Žily zde dvě nevlastní sestry Anička a Katka s matkou čarodějnicí. Král se okamžitě do Aničky zamiloval. Domluvil se s ní, že přijede za ním na zámek, aby spolu oslavili svatbu. Jenže macecha by raději na jejím místě viděla svou vlastní dceru Kateřinu. Aniččinu tvář promění v ovčí. Sestry se ale mají velmi rády a Katka Aničku neopustí. Spolu odcházejí do světa, až dojdou do královského paláce. A jen vzájemnou láskou, odvahou a svou nezištnou pomocí macešinu kletbu zlomí.

Na csfd.cz 53 procent.

Zadní strana 

Žánr: Pohádka / Dětský / Romantický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1993

Délka: 85 minut

Režie: Aleš V. Horal

Asistent režie: Zdeněk Loníček

Pomocná režie: Jiří Moravčík

Námět: Jan Vladislav

Scénář: Lucie Konášová

Dramaturgie: Kateřina Krejčí

Produkce: Žorž Čamov

Hudba: Jaromír Vogel

Kamera: Vladimír Opletal

Druhá kamera: Lubomír Glavanakov

Asistent kamery: Vladan Vála

Střih: Eva Šťáhlavská, Jiří Siegler, Jaroslav Janus, Vladimír Bezděk, Ondřej Pechar

Zvuk: Jiří Hejlek

Masky: Květa Holasová

Architekt: František Skřípek

Výtvarník: Drahomír Hubálek

Zpěv: Věra Špinarová

Choreografie: Vlastimil Harapes

Společnost: Česká televize

Hrají: Linda Rybová (Anička), Kristina Jelínková (Katka), Jan Čenský (král Štěpán), Martin Stránský (princ Jaromír), Jana Brejchová (macecha), Jan Přeučil (komoří), Gabriela Filippi (královna víl ), Marie Marešová (chůva), Ivanka Devátá (chůva), Adéla Šeďová (víla), Jan Hanžlík (královský posel), Daniel Vašut (královský posel), Zdeněk Loníček (mnich), Václav Kotva, Jiří Klem, Radan Rusev, Jan Krafka, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0, mono česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný