DVDcom – Slavné historky zbojnické 1 – Václav Babinský

V pátek 19. listopadu 2010 se v trafikách za 59,- Kč začalo prodávat DVD Slavné historky zbojnické 1 – Václav Babinský, které na pulty dodala společnost DVDcom. Legendární Václav Babinský, ukrutný loupežník, o němž se tradují mnohá vyprávění a zpívají rozverné kramářské písně, žil v devatenáctém století v kraji kolem Litoměřic.

V příběhu ožívají ty nejslavnější historky, které prý dával k dobru sám Babinský. Ať už jsou pravdivé, nebo trošku přikrášlené, už léta přinášejí radost televizním divákům. Zvláště když titulní roli obávaného, záporného, leč přesto sympatického hrdiny ztělesnil Radoslav Brzobohatý. V roli sestry Charity uvidíte Janu Hlaváčovou a hned v úvodu vás rozesměje Miloš Kopecký.

Hrdinou této epizody z volného cyklu "Slavné historky zbojnické" je osobnost, v této oblasti nad jiné významná a zavedená – poznáváme v něm zbojníka Václava Babinského, který si v jednom vězení odpykává doživotní trest.

Protože se po celou dobu slušně chová, požívá zde určitých výhod, o kterých se ostatním odsouzeným může pouze zdát. Náčelník věznice mu dokonce svěřil záhony v zahradě. Poznáváme i citové zázemí Babinského, které je platonicky spoutáno s Charitou – místní jeptiškou.

A tak se podkladem pro tento příběh stávají dvě roviny. V jedné prožíváme romantický vztah Babinského a Charity spoutaný vězeňskými zdmi a v té druhé máme možnost poznat jeho zbojnickou minulost prostřednictvím vzpomínek, které vykládá náhodnému společníkovi v jednom hostinci, kam se dostává při svých pochůzkách a nákupech po městě, za kterými ho čas od času posílá náčelník věznice za vzorné chování.

Alternativně z webu ČT:

Legendární Václav Babinský, ukrutný loupežník, o němž se tradují mnohá vyprávění a zpívají rozverné kramářské písně, žil v devatenáctém století v kraji kolem Litoměřic. Jak se ze studovaného mladíka stal zločinec, o tom vypráví první díl seriálu. Ožívají v něm ty nejslavnější historky, které prý dával k dobru sám Babinský. Ať už jsou pravdivé, nebo trošku přikrášlené, už léta přinášejí radost televizním divákům. Zvláště když titulní roli obávaného, záporného, leč přesto sympatického hrdiny ztělesnil Radoslav Brzobohatý. V roli sestry Charity uvidíte Janu Hlaváčovou a hned v úvodu vás rozesměje Miloš Kopecký. 

 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Historický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1985

Délka: 59 minut (59:53)

Režie: Hynek Bočan

Asistent režie: Magda Mikešová

Pomocná režie: Jiří Růžička st., Jiří Mikeťuk

Scénář: Jiří Melíšek

Dramaturgie: Libuše Pospíšilová

Produkce: Jan Balzer, Václav Eisenhamer, Daniela Stašková, Zdena Černá, Jana Hauserová

Hudba: Milan Baginský

Kamera: Saša Rašilov

Druhá kamera: Pavel Nečesal

Střih: Dalibor Lipský

Zvuk: Karel Martínek

Masky: František Čížek, Josef Lojík, Růžena Dusíková, Alena Šedová

Architekt: Zbyněk Hloch

Kostýmy: Jarmila Konečná, Zuzana Máchová, Věra Mírová

Výprava: Zdeněk Jeřábek

Choreografie: Václav Štádler

Odborný poradce: Zbyněk Svoboda, Václav Luks, Jaroslav Tomsa, František Michálek

Společnost: Česká televize

Hrají: Miloš Kopecký (glosátor), Radoslav Brzobohatý (Václav Babinský), Jana Hlaváčová (Charita, matka představená), Josef Somr (velitel věznice), Rudolf Jelínek (zbojník Josef Slavík), Michal Krb (Babinský, ml.), Zora Jandová (švadlenka Liduška), Vilém Besser (dozorce věznice), Miloslav Štibich (dozorce věznice), Jan Schánilec (Wolf), Naděžda Prchalová-Vicenová (vědma), Radan Rusev (velitel vojáků), Vladimír Krška (host v hospodě), Rudolf Vodrážka, Adolf Filip (mlynář), Miloš Vávra (loupežník Parduba), Miriam Kantorková (Cecilka), Jiří Pleskot (učitel gymnázia), Petr Jákl (host v hospodě), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný