Magic Box – Kandidát

Společnost Magic Box v úterý 1. října 2013 měla poslat do trafik za 149,- Kč také drama Kandidát. Robert Redford v roli muže, jenž vstoupil do politiky a velké hry jiných. Podle rozpisu distribuce PNS je novým termínem čtvrtek 3. října 2013.

Bill McKay, kalifornský republikánský kandidát na senátora, bezúhonný muž, plný ideálů, se nechává manipulovat obří americkou politickou mašinerií. Potřebuje totiž vyhrát.

Kandidát, kterého podle brilantního Oscarového scénáře Jeremyho Larnera natočil Michael Ritchie, vypráví o praktikách současných adeptů na politické úřady. I po mnoha letech jde o stále aktuální pohled zasvěceného pozorovatele na způsob, jakým reklamní manažeři, tiskoví agenti, lidé z výzkumu veřejného mínění a mediální magnáti ovlivňují volební kampaně. Herecké obsazení jednoho z nejvtipnějších politických filmů vůbec, doplňují Peter Boyle, Melvyn Douglas a Don Porter.

Průhledy do politického zákulisí, provázené zájmem o vnitřní proměnu lidí ocitnuvších se na politickém kolbišti, zajímají americké filmaře odedávna, významným příspěvkem pro poznání mentality lidí vstupujících do politického života je rovněž Kandidát.

Předvolební kampaně, volby samotné a zákulisí politiky vůbec se staly tématem tohoto filmu. Toto drama, kořeněné jemnou parodií, si bere na mušku typicky americkou bombastičnost a také rozpor, který politika nutně přináší pro každého člověka obdařeného svědomím. Hlavní postava filmu, mladý, nezkušený a bojovný liberální právník Bill McKay, vstupuje do velké hry přesvědčen o pevnosti svých zásad. Nechá se přesvědčit, aby kandidoval, jen díky slibu, že jeho šance na zvolení jsou minimální – jeho účast má být jen formální, jakoby „do počtu“.

V nadcházející kampani má sehrát roli protikandidáta ostříleného politika a bývalého senátora Jarmona. Jenže Billovy upřímně rozhořčené proslovy, kdy se nebojí přiznat, že o některých problémech ještě netuší, jak je řešit, a varovně působící analýzy (třeba o ochraně životního prostředí) si získávají stále více přívrženců, on sám přichází politice na chuť, nachází v ní sebeuplatnění. Výsledky postupně „outsidera“ tak dostávají do pozice vážného kandidáta.

Jenže volební kampaň je drahá záležitost a ti, kteří ji financují, sledují své záměry. Otázka zní, zda Bill McKay je stále tím zásadovým mužem, jakým byl na začátku kampaně, nakolik se naučil hrát hru na slovíčka a správně načasovaná gesta a akce. Robert Redford přesně postihl přerod naivního nováčka v demagogického kariéristu.

Na imdb.com i na csfd.cz 71 procent: Herecký koncert a satirický obraz „demokratické“ mašinerie s jejími předvolebními sliby.

Zadní strana

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 1972

Délka: 106 minut

Původní název: The Candidate

Světová premiéra: 29. června 1972 – USA, New York

Režie: Michael Ritchie

Scénář: Jeremy Larner

Produkce: Walter Coblenz, Nelson Rising, Robert Redford

Hudba: John Rubinstein

Kamera: Victor J. Kemper

Střih: Robert Estrin, Richard A. Harris

Kostýmy: Patricia Norris

Společnost: Redford-Ritchie Productions / Wildwood Enterprises

Natáčeno: Angel Island, Kalifornie, USA / Kalifornie, USA / King City, Kalifornie, USA / Monterey, Kalifornie, USA / Oakland, Kalifornie, USA / Ross, Marin County, Kalifornie, USA / San Diego, Kalifornie, USA / San Francisco, Kalifornie, USA / San Jose, Kalifornie, USA / Tracy, Kalifornie, USA / Westin St. Francis Hotel – 335 Powell Street, San Francisco, Kalifornie, USA

Hrají: Robert Redford (Bill McKay), Peter Boyle (Marvin Lucas), Melvyn Douglas (John J. McKay), Don Porter (senátor Crocker Jarmon), Allen Garfield (Klein), Karen Carlson (Nancy McKayová), Quinn K. Redeker (Rick Jenkin), Morgan Upton (Wally Henderson), Michael Lerner (Paul Corliss), Kenneth Tobey (Floyd J. Starkey), Christopher „Chris“ Pray (David), Joe Miksak (Neil Atkinson), Jenny Sullivan (Lynn), Tom Dahlgren (letec), Gerald Hiken (manažer), Jason Goodrow (kluk v reklamě), Robert De Anda (Jaime), Robert Goldsby (Fleischer), Mike Barnicle (Wilson), Lois Foraker (velká dívka), David Moody (Watts Heckler), George Meyer (muž na záchodku), Dudley Knight (editor časopisu), Richard Bergholtz (sám sebe), Jesse Birnbaum (sám sebe), Ken Cory (sám sebe), Alan Cranston (sám sebe), Judy Fayard (sama sebe), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1) – i když web vydavatele tvrdí, že obraz je 4:3, na obalu je udáváno 16:9

Bonus: žádný