Filmexport Home Video – Bomba

Společnost Filmexport Home Video pokračuje ve středu 30. října 2013 ve vydávání pamětnických filmů za 99,- Kč dramatem Bomba.

Na staveništi nedaleko nemocnice je nalezena nevybuchlá letecká bomba. Přítomní lidé si uvědomují hrozící nebezpečí a neváhají nasadit vlastní životy, aby bombu zneškodnili. Tato situace je pro ně zároveň příležitostí zamyslet se nad svými dosavadními životními postoji.

Stavbu v blízkosti nemocnice řídí zednický mistr Vokáč. Každodenně se potýká s pracovními problémy a doléhají na něho i trampoty jeho spolupracovníků. Zedník Prokop potřebuje byt, aby mu neutekla žena s dětmi. Těhotná Lída trpí, protože jejího muže Jardu Sejka svádí pohledná Anča. Také Vokáčova žena si stýská, že její muž nebývá často doma. Jednoho dne Jarda najde na staveništi nevybuchlou časovanou bombu. Pokusy odjistit bombu se nezdaří a je proto nutné vyvézt ji z města ven. Nebezpečného úkolu se ujme Vokáč, Sejk, Prokop a řidič, kterému ve městě na konci války zahynula žena s dcerou při náletu. Auto projíždí liduprázdnými ulicemi, schovaní občané s hrůzou očekávají výbuch. A ti, co byli ještě před chvílí nespokojení a kritičtí ke druhým, si najednou uvědomí svou malichernost. Muži vyloží bombu a včas se zachrání před explozí. A v tom okamžiku se narodí Lídě dítě v porodnici, kterou ohrožovala bomba a kde přesto lékaři vytrvali, aby pomohli dítěti na svět. Lidská statečnost a soudržnost zvítězily.

Film získal v roce 1958 ve švýcarském Locarnu Velké čestné uznání v soutěži hraných filmů a má i svá dvě prvenství – Bomba je prvním filmem režiséra Jaroslava Balíka a zároveň se tu poprvé na filmovém plátně představil herec Ilja Prachař; tehdy mu bylo třiatřicet let.

Na csfd.cz 58 procent: Psychologická sonda o tom, jak dělnická třída s vyhrnutými rukávy statečně i nad výbušninou zvítězí.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1957

Délka: 80 minut

Premiéra v kinech ČR: 1958

Režie: Jaroslav Balík

Asistent režie: Libuše Junková, Jan Mimra, Václav Vorlíček

Námět: Jiří Mareš, František Břetislav Kunc

Scénář: Jiří Mareš, František Břetislav Kunc

Produkce: Rudolf Hájek

Hudba: Jiří Sternwald

Kamera: Josef Střecha

Asistent kamery: Vojtěch Kuthan, Bedřich Baťka

Zvuk: Emanuel Formánek

Střih: Jan Chaloupek

Kostýmy: Magdalena Balíková

Masky: Rudolf Hammer, Věra Kotlanová, Rudolf Buneš

Architekt: Bohuslav Kulič

Odborný poradce: MUDr. Miroslav Kos

Spolupráce: Juraj Červík

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina: Šmída – Kabelík

Hrají: Zdeněk Štěpánek (zednický mistr František Vokáč), Světla Amortová (Vokáčova žena), Gustav Heverle (řidič Zach), Vladimír Hrubý (závozník), Otto Lackovič (buldozerista Jarda Sejk), Marie Kyselková (Lída, Sejkova žena), Rudolf Deyl ml. (zedník Toník Prokop), Vlasta Chramostová (Helena, Prokopova žena), Zdeněk Chudáček (Jenda, starší synek Prokopových), Stanislav Poláček (Olda, mladší synek Prokopových), Jana Štěpánková (Anča Černá), Svatopluk Majer (hostinský, Ančin otec), Martin Růžek (zedník Krahulík), František Vnouček (zedník Perlešín), Vlastimil Brodský (zedník Zajíc), Hermína Vojtová (Prokopova matka), Miroslav Zounar (pyrotechnik, poručík), Vladimír Huber (strážmistr SNB Pepík Čech), Arnošt Faltýnek (vrátný v nemocnici), Ilja Prachař (lékař), Josef Svátek (primář), Jan Víšek (příslušník SNB), Vlasta Jelínková (ošetřovatelka v porodnici), Jiří Kostka (dělník na stavbě), Josef Šidlichovský (řidič sanitky), Čestmír Řanda (zedník), Helena Růžičková (utíkající pacientka), Václav Vorlíček (dělník na stavbě), Antonín Rýdl (hlídač), Emil Dlesk (muž v hospodě), Eliška Ciklová, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný