Filmexport Home Video – Dobrodružství na Zlaté zátoce

Společnost Filmexport Home Video pokračuje ve středu 30. října 2013 ve vydávání pamětnických filmů za 99,- Kč dramatem Bomba. Jemně laděný příběh plný dětské poezie.

Hlavním hrdinou filmu je sirotek Jirka, který žije se svým dědečkem na samotě u řeky. Všechen volný čas tráví u vody a dokonce si vycvičí kapra, který k němu připlouvá na zavolání. Jeho největším snem je ulovit štiku. Jarka se rád vychloubá před kluky z vesnice, a ti ho proto nemají rádi a jeho chování mu oplácejí posměchem.

Jednoho dne Jirka spatří v řece štiku. Rozhodne se ji chytit sám, ale nepodaří se mu to. A nevyjde ani druhý pokus. Jirka žádá dědečka, aby mu půjčil na štiku svůj rybářský prut, ale děda odmítne. Jirka se proto na dědečka rozzlobí a uteče ke strýci, který je dřevorubcem v nedalekém lese.

Od strýce se dozví, jak moc ho má dědeček rád a co všechno pro něho dělá. Jirka pochopí, že jeho jednání i vychloubání bylo hloupé. A když se pak na druhý den znovu vydá na lov se strýcovým prutem, rád přijme pomoc kluků z vesnice. Uzná také, že zásluhu na úlovku mají všichni…

Snímek nabízí mimořádné nadčasové hodnoty, které zaujmou i po letech, a obdivovat v něm můžete nádhernou krajinu v okolí Českého Krumlova. V roce 1956 byl na II. MF dokumentárních a experimentálních filmů v uruguayském Montevideu oceněn hlavní cenou v kategorii dětských filmů.  

Na csfd.cz 70 procent: Nádherné klukovské dobrodružství.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1955

Délka: 64 minut

Premiéra v kinech ČR: 9. srpna 1955

Režie: Břetislav Pojar

Asistent režie: Ladislav Helge, Bohumil Brejcha

Námět: Vladimír Pazourek (povídka O zlé královně ze sbírky Na Zlaté zátoce)

Scénář: Vladimír Pazourek, Břetislav Pojar, Ladislav Helge

Produkce: Jan Klement, Jiří Hartman

Hudba: Miloš Vacek

Kamera: Jan Kališ

Zvuk: Jiří Pavlík

Střih: Jan Kohout

Kostýmy: Eva Lackingerová

Masky: Otakar Košťál, Karel Vít

Výtvarník: František Rieger

Architekt: Jaroslav Krška

Odborný poradce: Sláva Štochl

Spolupráce: Jiří Trnka

Společnost: Studio dětského filmu Praha

Hrají: Ilja Černohorský (Jiřík Horák), Vladimír Hlavatý (převozník a rybář Matouš, Jiříkův děda), Jarina Rejšková (Mařenka, Jiříkova kamarádka), L. H. Struna (dřevorubec Jakub), Zdeněk Hodr (rybář u přívozu), Karel Bohdal, Zdeněk Sedláček, Karel Hruška, Václav Halama, František Bohdal, T. Štindl, V. Štindl, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný