Urania – Pušky, puky, pivo a psi

Společnost Urania vklíní v úterý 19. listopadu 2013 mezi své obvyklé dětské tituly za 149,- Kč dokument Pušky, puky, pivo a psi. Dokumentární veselohra o tom, jak hokejoví vojáci a důstojníci bojovali za socialismu.

Pýchou komunistů byla Československá lidová armáda a pýchou armády byli sportovci. V hokeji bojovala za vlast především Dukla Jihlava.

Dokumentární film Pušky, puky, pivo a psi podává unikátní svědectví o armádním hokeji v letech 1948 až 1989. A často z toho vychází groteska, plná nečekaných objevů. „Mě do tanku nedostanete! Já jsem tady kvůli hokeji a ne abych si v tom vašem bordelu v tanku urazil prsty," vzbouřil se veliteli útvaru legendární obránce Jan Suchý – přesto to časem na vojně dotáhl na majora. A kdo by si pomyslel, že se kolektivní duch utužoval v česneku naloženým psem s bramborovým knedlíkem?

O svých potížích s vojenskou disciplínou, foukáním do balonku před tréninky, výjezdy na Západ i estébáckými "očky" tu vyprávějí více než dvě desítky nejlepších hokejistů: od Gustava Bubníka přes Jozefa Golonku, Milana Nového až po Dominika Haška. Autorům se navíc podařilo před kamerou rozpovídat i klíčové funkcionáře: svůj pohled na studenou válku tu líčí někdejší náčelník generálního štábu Miroslav Vaceků a o útěcích do „kapitalistické ciziny" mluví plukovník Ivan Kodaj.

Na csfd.cz 70 procent.

Náhled zadní strany z webu PNS 

Žánr: Dokument / Komedie / Sportovní

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2013

Délka: 77 minut

Premiéra: 28. srpna 2013, nádvoří Nostického paláce, Ministerstvo kultury České republiky

Režie: Jan Novák, Adam Novák

Scénář: Jan Novák

Produkce: Jan Novák

Kamera: Adam Novák

Střih: Jan Novák, Vasilis Skalenakis

Společnost: Prague Productions / Chicago Motion Pictures

Hrají: armádní generál Miroslav Vacek, vojín Gustav Bubník, četař Jozef Golonka, vojín Luděk Bukač, major Jan Suchý, plukovník Jaroslav Holík, náčelník armádního sportu Ivan Kodaj, svobodník Richard Farda, svobodník Milan Nový, podpraporčík Jiří Holeček, lapiduch Peter Šťastný, plukovník Stanislav Neveselý, četař Vincent Lukáč, četař Dominik Hašek, svobodník Jiří Hrdina, svobodník Peter Ihnačák, vojín Petr Klíma, vojín František Musil, kapitán Oldřich Válek, major Jaroslav Walter, poručík Bedřich Ščerban, četař František Kučera, četař Vladimír Růžička, dvoupeckový střední útočník Petr Kameš, a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky + slovensky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: DVD obsahuje 15 minut bonusových materiálů