Aha! – Kriminál

Aha! přichází s titulem Kriminál. V pátek 14. března 2008 tak můžeme za 41,- Kč již opakovaně (a podstatně levněji) pořídit jeden ze starších filmů se Sylvestrem. 

Čestný automechanik Frank Leone si odpykává trest za ublížení na zdraví, jehož se dopustil při obraně svého starého přítele před partou násilníků. Jedné noci, necelých šest měsíců před propuštěním, je však z relativně volné vazby v norwoodské věznici převezen do vězení v Getaway. Stalo se tak na příkaz ředitele getawayské věznice Drumgoolea, který má s Frankem nevyřízený účet. Podmínky v Getaway jsou neobvykle kruté, obzvláště pro Franka, týraného na příkaz sadistického ředitele některými dozorci i vězni, zejména místním bosem Chinkem. Frank se stává svědkem šikany a dokonce zcela veřejné vraždy ve vězeňské jídelně. Zastane se nováčka přezdívaného „První meta“, kterého si vzali na mušku při brutálním zápasu amerického fotbalu. Chink a jeho muži ho za to brutálně zmlátí. Obrátí se na něj vězeň Dallas a nabídne mu přátelství a pomůže mu dostat se do vězeňské autodílny vedené dobráckým černým hromotlukem Zatmívákem.

Všichni tu kromě běžné údržby vězeňských aut opravují Zatmívákovo oblíbené auto. Sotva je opraveno chce si „První meta“ vyzkoušet řízení a neplánovaně vyjede na dvůr, kde způsobí nečekaný zmatek. Na příkaz ředitele pak Chink a jeho muži pracně opravený vůz rozmlátí. Zatímco Frank skončí v izolaci, kde ho dozorci týrají, „První meta“ je zavražděn Chinkem a jeho muži. Zuřící Frank se neovládne a Chinka napadne. Nedokáže však poraženého soupeře zabít a jeden z jeho mužů mu zákeřně vrazí nůž do zad. Na ošetřovně sice ředitel povolí Frankovi návštěvu jeho přítelkyně Melissy, ale jen proto, aby ho mohl znovu ponížit. Navíc se objeví vězeň, který tvrdí, že dostal od ředitele za úkol po svém brzkém propuštění Melissu znásilnit. To je poslední kapka. Přestože má být Frank za tři týdny propuštěn, rozhodne se k útěku. Společně s Dallasem omráčí dozorce a unikají podzemní kanalizací. Dallas však Franka vláká do nastražené pasti, když ho zavede do kotelny, kde už čeká ředitel se svými muži.

Zadní strana 

Žánr: Thriller / Drama / Akční / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 104 minut

Původní název: Lock Up

Světová premiéra: 4. srpna 1989

Režie: John Flynn

Scénář: Richard Smith, Jeb Stuart, Henry Rosenbaum

Produkce: Michael S. Glick, Charles Gordon, Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Tony Munafo, Adam Simon

Hudba: Bill Conti

Kamera: Donald E. Thorin

Hrají: Sylvester Stallone (Frank Leone), Donald Sutherland (Warden Drumgoole), John Amos (kapitán Meissner), Sonny Landham (Chink Weber), Tom Sizemore (Dallas), Frank McRae (Eclipse), Darlanne Fluegelová (Melissa), William Allen Young (Braden), Larry Romano (First Base), Jordan Lund (Manly), John Lilla (Wiley), Dean Duval (Ernie), Jerry Strivelli (Louie Munafo), David Anthony Marshall (Mastrone), Kurek Ashley (člen gangu), Michael Petroni (člen gangu), Danny Trejo (člen gangu), Frank D’Annibale (strážce), Tony Lip (strážce), Clarence Moore (strážce), Joe Pentangelo (strážce)

Údaje o DVD:

Zvuk: DTS 5.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: Film o filmu; Z natáčení; Rozhovory; Profil Sylvestera Stalloneho; Fotogalerie; Biografie herců a tvůrců; Trailer