Filmexport Home Video – Dnes neordinuji

Ve středu 11. prosince 2013 vydává společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč další pamětnický titul Dnes neordinuji. Komedie, která navazuje na tradici předválečných konverzačních veseloher.

Vladimír Slavínský se po válce navrátil k námětu, který pro filmové plátno již jednou zpracoval – k divadelní hře Olgy Scheinpflugové Okénko. Tenkrát hlavní roli psychiatra Johánka hrál Hugo Haas, v novém zpracování ho úspěšně ztvárnil Jan Pivec. Povedlo se mu vytvořit roztomilého, nepraktického starého mládence přesně v duchu původní předlohy.

Psychiatr Jakub Johánek se při oslavě svého jmenování docentem opije tak, že si nemůže druhý den vzpomenout, co od půlnoci dělal. Je mu řečeno, že se choval nepřístojně a toho se pokusí zneužít dvě sličné sousedky. Jazzová zpěvačka Kateřina, která bydlí ve vedlejším bytě u své sestřenice, rozhlasové hlasatelky Růženy, má na byt zálusk a ví, že plachý Johánek Růženu miluje. Namluví docentovi, že oné noci Růženu svedl. Čestný psychiatr požádá Růženu o ruku. Ta jeho city opětuje, ale nechce se provdat na základě podvodu.

Různá nedorozumění se kupí a Johánkův kamarád, advokát Plevka, má dojem, že Růžena je vyděračka. Vymyslí proto lest. Snaží se přesvědčit Johánka, že oné noci zapálil stoh na poli za Prahou. Růžena ve strachu, aby nebyl milovaný muž obviněn ze žhářství, potvrdí raději Kateřinin výmysl. Nyní se zase Johánek necítí být hoden její lásky. Vysvětlení přináší spolu se ztracenou docentovou botou student Divíšek z bytu o patro výš. Opilý pedagog strávil kritickou noc u něho a do rána mu přednášel. Všechna podezření padla. Johánek získal Růženinu ruku a Kateřina její byt…

Na csfd.cz 65 procent: Remaky byly populární už velmi dávno, a občas se i povedly, byť Haas byl jen jeden.

Náhled zadní strany z webu PNS 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1948

Délka: 92 minut

Kinopremiéra v ČR: 5. března 1948

Režie: Vladimír Slavínský

Námět: Olga Scheinpflugová (divadelní hra Okénko)

Scénář: Jan Gerstel

Produkce: Miloš Mastník, Redinand Zelenka

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Josef Střecha

Asistent kamery: Václav Pazderník, Jiří Tarantík

Střih: Marie Kopecká

Zvuk: Emanuel Formánek

Výtvarník: Prokop Pěkný

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Československá výroba dlouhých filmů, skupina Čáp – Procházka

Hrají: Jan Pivec (psychiatr doc. MUDr. Jakub Johánek), Dagmar Frýbortová (rozhlasová hlasatelka Růžena Vojtíšková), Pavla Vrbenská (jazzová zpěvačka Kateřina Kostková), Josef Gruss (JUDr. Jindřich Plevka), Ota Motyčka (Brhlík, solicitátor u Plevky), Meda Valentová (domovnice Dynybylová), Jaroslav Mareš (student medicíny Filip Divíšek), František Kreuzmann (pacient Blažek), Drahomíra Hůrková (úřednice u Plevky), Alena Pospíšilová (studentka Věra), Vladimír Čeřovský (substitut u dr. Plevky), Josef Macháček (hlasatel Vašek), Otto Kinský (pacient Kučera), Antonín Klimeš (Johánkův kamarád v kavárně), Robert Morávek (Johánkův kamarád v kavárně), Josef Steigl (taxikář), Alois Dvorský (muž s novinami), Emilie Hlinovská (elegantní dáma), Milada Wildová (starší paní), Josef Venclů (houslista), Mirek Vrba (bubeník), Zlata Jeřábková, Dagmar Zikánová, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný