Nalezena plná verze filmu Metropolis

Ve světových médiích se objevila zpráva o nálezu v archivu v Buenos Aires, kde byla nalezena ztracená kompletní verze mistrovského díla německého filmu. Němečtí kinofilové se radují ze vzrušujícího objevu dlouho ztracené kompletní kopie mistrovského díla Fritze Langa Metropolis.

Film je považován za jeden z největších filmových úspěchů německé kinematografie, třebaže dosud existoval jenom ve zkrácené verzi. Nyní byla nalezena v argentinském archivu kopie filmu v plné délce (zde se zprávy agentur rozcházejí, některé uvádějí, že i v této kopii stále chybí několik scén).

„Objev materiálu, který byl považován za navždy ztracený, povede k většímu porozumění mistrovského díla Frizte Langa“, řekl Helmut Possmann z Murnauovy nadace, která je držitelem práv na tento film.

Informace

V době uvedení film vyvolal rozporuplné ohlasy. UFA studio se připojilo k požadavkům amerických filmových distributorů, kteří si stěžovali, že film je příliš dlouhý. Proto byla vystřižena téměř čtvrtina stopáže filmu včetně scén klíčového spiknutí. Bohužel se nikde nedochoval žádný negativ s kompletním filmem – to platilo až do nynějšího argentinského objevu. Neznámý argentinský filmový distributor koupil kopii kompletního filmu v roce 1928.

Kopie několikrát změnila majitele a nyní, i s jeho drahocenými 25 minutami postrádané stopáže, byla nalezena v archivu Museo del Cine v Buenos Aires. Jeho existence vyšla najevo díky poznámce, kterou náhodně zaslechl před 20 lety Fernando Pena, současný kurátor muzea. Setkal se s divákem, který si stěžoval, že v 80. letech byl na „nekonečném“ promítání Metropolis. Pena nakonec vystopoval „nekonečnou“ verzi s pomocí své bývalé ženy Pauly Felixové-Didierové, která se začátkem letošního roku stala ředitelkou filmového muzea Museo del Cine v Buenos Aires. Společně prohledali archivy muzea a v únoru nalezli tři kotouče s původním filmem.

Informace

Metropolis byl prvním filmem, který UNESCO zařadilo do programu Paměť světa, jež uchovává kulturní dědictví lidstva. Doufejme, že se někdy v budoucnu dočkáme uvedení této verze na DVD, myslím, že řada zájemců o tento film by byla ochotná sáhnout i hlouběji do kapsy.

Film Metropolis vyšel i u nás na DVD s českými titulky a osmiminutovým bonusovým dokumentem o restaurování filmu.

Zdroj: Die Zeit