Výročí herce Ilji Prachaře

Dnes jsou to přesně dva roky, kdy ve věku 81 let zemřel herec Ilja Prachař. Dne 10. srpna 2005 podlehl dlouhé nemoci. Ztvárnil na 80 divadelních, 90 filmových a 130 televizních rolí, byl i ceněný dabér. Oblibu si získal jako Trautenberk z večerníčkových Krkonošských pohádek.

Ilja Prachař za svou kariéru vytvořil desítky rolí ve filmu i v divadle a oceňovaná byla také jeho práce v dabingu. V paměti snad všech dětí zůstane zapsán jako Trautenberk z večerníčkového seriálu Krkonošské pohádky.

Ilja Prachař se narodil 30. dubna 1924 v Malenovicích u Zlína. S divadlem začínal na vojně, kde se stal členem dramatické skupiny Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého. Poté hrál v divadlech ve Zlíně a v Ostravě. V roce 1954 odešel do Prahy a nastoupil do angažmá do divadla v Libni. Zde působil pět let. Pak se mu na dlouhých 32 let stalo domovskou scénou Divadlo Na Vinohradech.

Diváci si ho mohou pamatovat například jako Orgona z Tartuffa, Falstaffa z Veselých paniček windsorských či advokáta v Ibsenově Noře. Ve filmu zazářil například ve snímcích Král Šumavy, Spalovač mrtvol, Všichni dobří rodáci nebo Světáci. V roce 1997 dostal Ilja Prachař Cenu Františka Filipovského za dabing. Natočil také mnoho rozhlasových her.

V seriálu Třicet případů majora Zemana si zahrál v pátém díle (Hon na Lišku), kde ztvárnil negativní postavu národního správce místní továrny na zbraně v Kateřinské hoře.