Deník s CD – Jako kůl v plotě

Deník s prozaickým názvem Deník dnes v pátek 16. listopadu 2007 vyšel s příbalovým CD Jako kůl v plotě aneb Jak se z Ježíška stal Děda Mráz. Cena 29,– Kč. Audio CD je zabaleno v běžné papírové obálce stejných rozměrů, jako se používá u DVD.

Dobrými baviči mohou být nejen komici, lidoví vypravěči a oblíbení herci, nýbrž i politici. Zaposloucháme-li se do projevu Miloše Jakeše, který tvoří hlavní náplň tohoto CD, musíme si nutně položit otázku, jak je možné, že se pod vedením tohoto člověka podařilo komunistům vládnout až do roku 1989. Občas mě dokonce napadla až kacířská myšlenka, jestli snad tento člověk nebyl dosazen do své funkce zcela záměrně na popud někoho, kdo měl zájem na tom, aby se tím dosáhlo urychlení destrukce nefunkčního komunistického režimu. Ale nejsem přítelem spikleneckých teorií, takže to považuji za těžko uvěřitelné a silně nepravděpodobné.

Jenže i když se jeho absurdním výrokům můžeme smát, zkusíme-li se zamyslet nad obsahem jeho projevu, vyloupne se nám obraz duševního ubožáka, který si nezasloužil být vedoucím ani veřejných záchodků, natož politické strany a státu. A svou neschopností bohužel svým spolusoudruhům prokázal medvědí službu. Myslím že někteří funkcionáři přítomní při onom památném projevu na Červeném hrádku si už v té doby si museli vážně klást otázku, jestli má jejich strana pod vedením takových lidí nějakou budoucnost.

Protože jsem tuto dobu sám prožil, vzpomínám si na všeobecné znechucení a náladu ve společnosti v té době. A proto chápu myšlenkové zvratky Miloše Jakeše jako odraz rozpadajících se jistot ortodoxních straníků, jejich dezorientace a nepochopení směru kterým se vydal dosud věrný vzor Sovětský svaz, a neschopnosti přizpůsobit se ekonomickým a politickým změnám ve světě.

Co však už pochopit nedokážu vůbec, je předvánoční projev Antonína Zápotockého o tom jak se z Ježíška stal Děda Mráz. Asi bych musel prožít padesátá léta, abych pochopil, ale takhle nějak nedokážu uvěřit, že něco takového bylo možné. U tohoto projevu se člověk neubrání úsměvu, ale když si představím, že tohle tenkrát lidé poslouchali v rozhlase od prezidenta republiky, připadá mi to jako docela drsná sci-fi.

CD nese podtitul Výběr pozoruhodných politických projevů z období totality.

Obsahuje celkem 5 stop:

01. Klement Gottwald – Projev na Staroměstském náměstí
(Právě jsem se vrátil z Hradu) 25.2.1948             (1:18)

02. Antonín Zápotocký – Předvánoční projev dětem
(Jak se z Ježíška stal děda Mráz) prosinec 1952    (2:10)

03. Gustáv Husák – Něch odpadně – 28. srpen 1968   (0:10)

04. Gustáv Husák – Projev na XVI. sjezdu KSČ
(Mírový program KSSS), duben 1981                  (0:49)

05. Milouš Jakeš – Projev na Červeném Hrádku
(Jak kůl v plotě) 17.7.1989                             (1:06:23)

Celkový čas: 1:10:50

Coverdesign © Jiří Bušek, VLP
Remastering Milan Potoček

Některé hlášky M. Jakeše:
• To není jednoduchý proces, ta přestavba. Neni. A málokdo se v něm vyzná.
• Ano, Sovětský svaz je něco jiného: nefunguje to, zastaralo to …
• Tu jsme to v minulosti tak trochu přešvihli, abych tak řekl, s tou socializací
• Měly tam bojlery, asi deset tiscíc těch bojle … brojlerů …
• Tys udělal toto, přísluší ti toto. Tys udělal to, přísluší ti to.
• Ne že by jsme nevolali. I dost někdy nevoláme.
• Tamten měl připomínku tady k tomuto, tamten vytýká tomu toto.
• Není pravda, že my nevíme o věcech. My víme i předem že něco bude.