Stereo & Video 2005/12 – Skvělí chlapi

Už jsme si zvykli, že časopis Stereo & Video vychází se dvěma DVD disky. Také prosincový S&V měl vyjít se dvěma přílohami, nakonec však vychází pouze s jediným filmem – „Skvělí chlapi“. Proč tomu tak je, a jaký na to máme názor my, se dozvíte v tomto článku.

Podle slov šéfredaktora Luboše Horčice, když v redakci časopisu Stereo & Video před časem dumali nad DVD přikládanými k tomuto časopisu, on osobně odhadoval, že zájem o ně potrvá kratší dobu, než se nakonec ukázalo. Nebyl však přitom skeptický vůči Art DVD Collection, nicméně ta jim naopak vydržela jen půlrok. Předpoklad, že se najde dostatek čtenářů se zájmem o náročnější klubové snímky, se totiž bohužel ukázal jako mylný. Prodeje časopisu se dvěma DVD se nezvýšily ani o potřebné minimum, což pokládá za další políček pověsti o superkulturním českém publiku.

Zde si dovolím malou úvahu. Je neoddiskutovatelným faktem, že v časopise Stereo & Video vycházely vždy kvalitní filmy. Když navíc připočteme hodnotný časopis, ve kterém se příznivec domácího kina dozví řadu technických zajímavostí a novinek, jistě se jedná o silný argument pro milovníky filmů, proč sáhnout do peněženky.

Jenže je potřeba si uvědomit jednu věc – peněženky velké části lidí v tomto státě nejsou bezedné. Když před pár lety začínal boom fenoménu DVD, tak nějak jsem si říkal, kdo to bude za ty ceny kupovat. Nějak podvědomě jsem však doufal, že za částky 600,– až 800,– nevydrží věčně, a že alespoň starší tituly klesnou na přijatelnou finanční úroveň. DVD přílohy časopisů se přitom ukázaly jednou z cest pro filmové fandy, jak se dostat za dobrou cenu ke kvalitním DVD. Právě Stereo & Video bylo jedním z prvních časopisů, který se vydal touto cestou. Jenže brzy následovaly další a další časopisy a edice. A podívejme se na situaci jaká je dnes.

Trafiky už leckde přestávají připomínat stánky novin a časopisů, ale jsou doslova obleženy tituly s DVD. Spousta nových edic, časopisů, které by aslespoň občas nezkoušely zvýšit svou prodávanost díky přiloženým video diskům je již minimum.

Osobně se domnívám, že situace, kdy dojde k přesycení našeho relativně malého trhu se již blíží, pokud již nenastala. Nyní už to ani není tak o tom, kdo přijde s umělecky hodnotnějším filmem, ale tom, kdy s ním přijde a za jakou cenu. Pro nás diváky a konzumenty je to zdánlivě ideální stav – velký výběr za přijatelné ceny – jenže výběr je tak velký, že když si vezmu průměrnou výši platu běžného zaměstnaného člověka (vynechme extrémy bezdomovců a zbohatlíků), tak musím nutně přemýšlet, co si každý měsíc z nabídky příloh koupím a co ne, má-li mi zbýt ještě na složenky a na nějaké to jídlo. Pro vydavatele už ta situace asi tak ideální není. A proto jistě dojde i na ty, kteří se svým projektem skončí. Ke škodě možná i nás, zákazníků. Ale takové už jsou neúprosné zákony ekonomiky a trhu.

Vezměme třeba příklad tohoto měsíce. Na trhu se objevilo přes 35 různých „přílohových“ filmů na DVD, o kterých jen informoval náš server. A mezi nimy třeba takový „kalibr“ jako například „Amélie z Montmartru“ za 99,– Kč. Když to vezmu třeba sám podle sebe, minimálně dvě třetiny z této „úrody“ mít ve své filmotéce prostě nemusím. Ale mezi tím zbytkem je pár filmů, o kterých sice silně uvažuji, ale nakonec zkrátka přijde nutná selekce. A to už nemluvím o nabídkách půjčoven, a o nákupu filmů, které se prodávají samostatně. A neustále se zvyšující poplatcích za televizi, ve které sice stejně skoro nic zajímavého není, ale do celkové částky vydávané domácností na kulturu je třeba ji započítat.

J isté řešení bych viděl v tom, kdyby bylo možné si neprodané časopisy s DVD koupit i později, než v době jejich relativně krátkého pobytu na pultech trafik. Vím, že třeba některé tituly se takto dají zakoupit v prodejnách Dat-Art, ale co s ostatními, které neprodané putují do tzv. remitendy? Co se děje s takto neprodanými filmy. Těžko asi končí ve skartaci stejně jako časopisy. Proč se nenajde někdo, kdy by neprodané disky nabízel třeba na internetu, za takové ceny, aby to bylo zajímavé jak pro vydavatele, tak pro kupující.

A ta zmínka o pověsti o superkulturním českém publiku? Tak to, domnívám se, jsou už dnes opravdu jenom pověsti, které dávno neplatí. Když se dívám na dnešní „-náctileté“, čím si nechávají vymývat mozky (samozřejmě jsou výjimky), pak si myslím, že kvalitní filmové umění se bude stávat doménou čím dál menšího okruhu zájemců.

Ale vrátím se od mých čistě subjektivních úvah zpět k tématu. Redakce Sterea & Videa se rozhodla, že e k vrátí k původnímu modelu, tedy verzi s jedním filmem za původní cenu 199 Kč. Přitom bude snaha, aby tituly neklesly pod určitou, podle redakce poměrně vysoce nastavenou laťku kvality (zejména pokud porovnáváme s přílohovými DVD jiných časopisů). Cílem redakce je vyhledávat filmy jak divácky přitažlivé, tak příznivě hodnocené kritikou. Budiž toho příkladem právě přiložený snímek Skvělí chlapi.

Osobně se domnívám, že tato cesta není špatná, ve smyslu rčení „méně někdy znamená více“. A taky asi ubude čtenářů, kteří si kupují časopis kvůli určitému filmu, a ten druhý, který je třeba vůbec nezajímá, pak leží zaprášený na dně filmotéky.

Skvělí chlapi

Grady Tripp je usedlý univerzitní profesor, který má problém. Kdysi napsal vynikající knihu, ale teď neví, jak zakončit druhou. A nepovede se mu to ani tento víkend, protože ho čekají perné chvíle – setkání s nadaným studentem a notorickým lhářem Jamesem. Odstartuje se série nečekaných událostí, které převrátí jeho doposud klidný život úplně naruby. Hned ráno ho opustí manželka, pak do hry vstoupí těhotná milenka, shodou okolností šéfova žena, její zprvu zlostný a pak mrtvý pes, svůdná mladá studentka, bisexuální literární agent se svou transvestitskou přítelkyní a objeví se i svatební šaty Marilyn Monroe, takže tento víkend bude opravdu nezapomenutelný…

Režie: Curtis Hanson

Hrají: Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Robert Downey Jr., Katie Holmes, Rip Torn, Richard Thomas, Alan Tudyk, Philip Bosco, Kelly Bishop

Z obsahu časopisu:

Téma měsíce
Velký průvodce předvánočními nákupy

Jak nakupovat LCD, plazmy i klasické televizory
Jak nakupovat domácí kino
Jak nakupovat MP3 přehrávače
Jak nakupovat digitální foto
A kde to všechno nakoupit?
Nakupujeme jeden z hitů těchto Vánoc!
DVD rekordéry s HDD

JVC DR-MH200SE
LG RH7900M
Panasonic DMR-EH60
Philips DVDR3330H
Pioneer DVR-530H
Samsung DVD-HR725
Sencor SHR-8216
Sony RDR-HX710
Toshiba RD-XS34
Co je co

Domácí studio letem světem
Profily

LCD televizor Fujitsu Siemens Myrica V32–1
LCD televizor Mascom MC 26W11B/S
síťový mikrosystém Sony NAS-CZ1
systém domácího kina JVC TH-S66
AV receiver Panasonic SA-XR55
sestava domácího kina Sharp HT-X1H
multimediální harddisková kamera JVC GZ-MG50E Everio
videokamera Canon MVX4i
MP3 přehrávač Mpio ONE
MP3 přehrávač QoolQee K7
digitální fotoaparát Sony Cyber-shot DSC-T5
MP3 přehrávač Samsung YH-J70
MP3 přehrávač iAudio F1
digitální fotoaparát Olympus [mju:] Digital 600
digitální fotoaparáty Panasonic Lumix DMC-FX9 a Panasonic Lumix DMC-FX8
bezdrátová sluchátka Logitech Wireless Headphones for MP3
TOP

reprosestava pro domácí kino Cabasse: Baltic II + subwoofer Saturn 55
Infoservis
Poradna