Aha! – Třicet případů majora Zemana DVD 14

V neděli 24. února 2008 vychází další, předposlední DVD ze série Třicet případů majora Zemana. Jeden z nejkultovnějších dílů seriálu – Studnu – už máme za sebou, a nyní přichází další dva díly, které hodně spojuje. Například to, že se odehrávají v blíže neurčené jihoamerické zemi. Do seriálu se díky nim dostaly další zajímavé prvky dobrodružství a exotiky. Cena 39,- Kč.

Rukojmí z Bella Vista

(Příběh dvacátý sedmý – 1970)

Policista nalezne v zaparkovaném voze umírajícího muže. Jedná se o Karla Štefka, zaměstnance zahraničního obchodu s velkými mezinárodními kontakty. Stopy vedou na českou obchodní loď Morava, která se právě vydává na cestu do politicky neklidného Chile. Na loď je nasazen major Hradec, vydávající se za zástupce obchodní firmy. Během plavby se mu podaří odhalit černého pasažéra, jehož úkolem je poškodit zásilku důlních lokomotiv. Akce má zdiskreditovat naše výrobky v zahraničí a zároveň sabotovat znárodněné chilské doly. Jenže Hradec je odhalen a z hotelu Bella Vista si jej odvážejí jako rukojmí…

V 70. letech se mezinárodní situace vyostřila. Země tzv. třetího světa se staly střetem zájmů obou mocností – SSSR a USA. Zejména v Latinské Americe se snažil SSSR prosadit své zájmy, čemuž se USA usilovně bránily. Sovětský svaz měl výchozí pozici z Kuby, USA naopak podporovala místní vojenské diktatury. Když se v Chile dostala k moci levicová vláda, Sověti z ní chtěli udělat další svůj vazalský stát na americkém kontinentě. Docházelo tak ke střetu mezi CIA a KGB, ve kterém obě strany využívaly všech dostupných prostředků. V tomto střetu byly rovněž zapojeny i bezpečnostní složky tzv. socialistických států, včetně StB.

Poselství z neznámé země 

(Příběh dvacátý osmý – 1971)

Příběh se odehrává v roce 1971. Poslední stopa českého agenta Jirky Hradce končí v chilském hotelu Bella Vista a v Praze nemají tušení, co se za oceánem odehrálo. Dojde pouze zpráva o smrti lodníka Barkla, kterého Hradec v sebeobraně hodil do moře a zabránil tak rozsáhlé sabotáži poškozující dobré jméno našich podniků v cizině. Pražské kriminálce se přihlásí William Correns, vedoucího pražské pobočky letecké společnosti UTC.

Poví podplukovníkovi Žitnému, že majora Hradce drží v Chile jako rukojmí a hodlají ho směnit za cenný dokument s názvem banky, heslem a číslem konta, na němž jsou uloženy peníze, které nacisté ukradli za války Židům. Zatímco Žitný podniká vše pro jeho záchranu, Hradec se pokouší osvobodit na vlastní pěst…

Údaje o DVD: