Aha! – Fontána pro Zuzanu

Pondělní Aha přinese 18. února 2008 další z „pamětnických“ filmů pro mladší, slovenskou Fontánu pro Zuzanu. Za 41,– Kč můžeme pořídit hudební film, který se u nás stal jedním z nejúspěšnějších snímků poloviny osmdesátých let. Na Slovensku se jeho vydání již dočkali.

Druhý celovečerní hraný film režiséra Dušana Rapoše vznikl na základě stejnojmenného románu Eleonóry Gašparové. Režisérovi se v něm podařilo věrně zachytit život a problémy mladých lidí v městském prostředí – jejich první střety s realitou, první vážná rozhodnutí, ale i první citová zklamání. Významným zdrojem výsledné atmosféry filmu se stala původní slovenská hudba, kterou složil Vašo Patejdl. I díky ní Fontána pro Zuzanu patřila svého času ke kultovním filmům slovenské kinematografie.

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne opravit starou fontánu.

Zadní strana

Žánr: Drama / Hudební / Komedie

Země původu: Slovensko (vzhledem k roku výroby včetně předpony Česko-)

Rok vzniku: 1985

Délka: 81 min.

Původní název: Fontána pre Zuzanu

Premiéra v kinech: 20. března 1986

Režie: Dušan Rapoš

Scénář: Karol Hlávka

Námět: Eleonóra Gašparová

Hudba: Vašo Patejdl

Text: Boris Filan

Zpěv: Václav Patejdl, Jozef Ráž, Robo Grigorov, Sylvia Slivová, Olga Záblacká, Eva Wolfrámová, Elán

Kamera: Vladimír Ješina

Hrají: Eva Vejmělková (Zuzana Petrová), Jiří Bábek (Olino Zrubec), Katarína Šugárová (Bela Strinková), Jana Svobodová (Maja Petrová), Marek Bezoušek (Števo), Ondřej Malý (Bohuš), André Vícha (Picasso), Miloslav Holub (Domorák), Ferdinand Krůta (děda Zrubec), Slavomír Záhradník (otec Zrubec), Sylvia Turbová (matka Zuzany), Vladimír Kratina (otec Zuzany), Dagmar Pušová (matka Strinková), Robo Grigorov (Viki), Eduard Krajčík (Džeri), Denisa Mathieligová (Peggi), Ivan Bališ (Deni), Vilma Jamnická (Milka), Libuše Šedivá (Cilka), Ján Géc (karbaník), Miro Igaz (karbaník)

Dabing: Zuzana Skopalová (Zuzana Petrová), Tibor Frlajs (Olino Zrubec), Zuzana Tlučková (Bela Strnisková), Jarmila Kulíšková (Maja Petrová), Elo Romančík (děda Zrubec), Ivan Romančík (otec Zuzany)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 slovensky

Titulky: anglicky, slovensky

Obraz: 4:3