Aha! – Krakonoš a lyžníci

Ve středu 13. února 2008 vychází v DVD edici deníku Aha! česká rodinná komedie Krakonoš a lyžníci. Cena 41,-Kč.  Reedice vychází v neděli 28. prosince 2008 už za 49,- Kč.

Půvabný dětský film o těžkém životě chudých sklářů, novodobém Krakonošovi a zcela novém vynálezu, jakýchsi lyžích. Rozmarný příběh z počátku století se odehrává na zasněžených krkonošských svazích, kde Matěj a Jeník se svým starším bratrem Franckem vypomáhají ve sklářských hutích a financové marně honí v hlubokém sněhu proslulého pašeráka, který jim na lyžích, zcela novém vynálezu přivezeném z Norska, hravě uniká. A jednoho dne se oba kluci s pašerákem, který je pro ně ztělesněním všech vlastností pána hor Krakonoše, setkají a dokonce od něj dostanou jeden pár těch báječných létajících prkýnek, když mu pomohou uniknout před financy.

Také hodný pan učitel začne společně s mladý lesníkem lyžování nadšeně trénovat a nic si nedělá ani z častých pádů. Zatímco v místní hospodě nacvičují ochotníci divadelní vystoupení a všichni ostatní se chystají na velkolepou slavnost, která jistě přiláká řadu hostů z Prahy a jiných velkých měst, financové líčí na lstivého pašeráka past, protože se od hostinského syna Vítka dozvěděli, kdy a kde se znovu objeví. Tomu se však podaří s pomocí Matěje, Jendy i ostatních lidí opět uniknout.

Úsměvný český film vznikl v roce 1980, kdy ho podle scénáře Jany Knitlové natočila v okouzlujících krkonošských exteriérech režisérka Věra Šimková-Plívová (pomocným režisérem byl tehdy Zdeněk Troška), bezpochyby naše nejznámější filmařka dětských filmů, autorka takových filmů jako Páni kluci, Nefňukej Veverko, Brontosaurus nebo Přijela k nám pouť.

Žánr: Komedie / Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1980

Délka: 72 minut

Kinopremiéra: 1. ledna 1981

Režie: Věra Plívová-Šimková

Asistent režie: Jan Křížek, Eva Truchlá

Pomocná režie: Zdeněk Troška

Námět: Jana Knitlová

Scénář: Jana Knitlová

Dramaturgie: Marcela Pittermannová

Produkce: Jaroslav Kučera, Milan Futera, Milan Brabec

Kamera: Emil Sirotek

Hudba: Petr Hapka

Architekt: Vladimír Labský

Kostýmy: Alena Zoubková, Šárka Hejnová, Marie Rosenfelderová

Střih: Eva Bobková

Zvuk: Karel Jaroš

Hrají: Milan Padalík (Jenda Pelč), Jan Kreidl (Matěj, Jendův bratr), Viktor Král (Vítek Trompetr, syn hospodského), Vanda Krňanská (Rózička Vichrová), Ondřej Havelka (učitel), Karel Heřmánek (pašerák Krakonoš), Jiří Prýmek (vrchní financ), Karel Augusta (hospodský Trompetr), Václav Helšus (kolář Vichr), Jiří Žák (otec Pelč), Michaela Bendová (matka Pelčová), Jiří Zahajský (skelmistr), Václav Lohniský (starší financ), Petr Rýdel (starší financ), Vít Olmer (hrabě Weinach), Jan Kehár (Josífek), Miroslav Vladyka (lesní praktikant), Michael Dymek (Francek Pelč), Marie Horáková (Běta, Franckova žena), Roman Čada (podomek), Zora Ulla Keslerová (Vichrova žena – dabing Gabriela Osvaldová), Oldřich Navrátil (krajánek), Jindřich Khain (ochotník), Jiří Krytinář (ochotník), Karel Smrž (ochotník), Daniel Netušil (Pepík), Jan Cmíral (člen komise), Jan Kraus (financ), Jan Křížek (financ), Jiří Lábus (financ)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný, 4:3

Bonusy: filmografie, fotogalerie, rozhovory (Ondřej Havelka, Jan Kreidl a Zdeněk Troška)