FilmX – Parfém: Příběh vraha

Podle knižního bestselleru Patricka Süskinda, s německým režisérem, hollywoodskými herci a jednou z nejdražších evropských produkcí vzniklo výpravné historické drama Parfém: Příběh vraha. V edici FilmX  k dostání od 28. srpna 2008 za 99,- Kč.

Jean-Baptiste Grenouille má vlastnost génia – svým nosem dokáže zachytit, detailně popsat a charakterizovat všechny vůně, které se kolem něj mihnou. Okamžitě rozpozná jejich složení, míru použitých komponentů, čehož využívá pro výrobu těch nejúžasnějších parfémů na světě. Zoufale však touží po vytvoření dokonalé vůně. Naprosto zbavený citu se rozhodne vytvořit démonickou vůni, jejíž základní esencí bude vůně mladé dívky, nevinné a čisté. A učiní pro to vše…

Německý režisér Tom Tykwer, který si udělal jméno moderními příběhy jako Lola běží o život, se tentokrát odvážně pustil do historického románu Patricka Süskinda, o němž se tvrdilo, že je nezfilmovatelný a na kterém si zuby vylámali velikáni typu Formana, Scorseseho nebo Kubricka. Osudy skrčka Grenouilla, který má ‚nejlepší nos v Paříži‘, jsou totiž natolik spjaté s prchavým světem pachů, že převést je na plátno se zdálo takřka nemožné. Tykwer si ale s náročným úkolem poradil velmi dobře – tedy aspoň zpočátku.

Pasáž hrdinova narození na rybím trhu vás zavalí sérií tak nechutných záběrů zkrvavených nožů, bláta a zabitých zvířat a zaútočí tak hlučným tlukotem srdce, že se vám ze všeho toho ‚smradu‘ udělá až špatně. Takto vysoko nastavenou ‚čichovou‘ laťku si ale film bohužel neudrží. Tykwer podobnými scénami šetří a daleko častěji nám podsouvá méně účinné mezihry v podobě detailů Grenouillova větřícího nosu, doprovázených hlasem vypravěče, který nám vysvětlí, co bychom měli cítit i co se odehrává v podivínově nitru… Nemluvný mladík totiž za zdánlivě vyplašeným obličejem skrývá děsivé přání, pro jehož naplnění se neštítí ani chladnokrevných vražd. Od chvíle, kdy v Paříži zachytil neznámou vůni, jí je naprosto posedlý. Tehdy se za ní hnal rušnými ulicemi, dokud neobjevil zdroj – krásnou nevinnou dívku. Jediné, po čem teď touží, je najít způsob, jak podobné ‚esence‘ polapit a navždy uchovat. Své pokusy nejprve provádí u parfumérského mistra (Dustin Hoffman), a když zjistí, že víc už ho starý pán nenaučí, vydá se do prosluněné Provence, kde jeho nos uchvátí andělská dcera bohatého vdovce (Alan Rickman)… Grenouillova cesta rozděluje děj do dvou různorodých částí, kupodivu to však příliš nevadí.

V první, temné a ušmudlané, spolu s podivným skrčkem poznáváme jeho schopnosti a necháváme se zavést do úchvatné říše vůní. Ve druhé, překypující jasnými barvami, se zase otevírá malebný svět jako vystřižený z Amélie z Montmartru, pouze s tím rozdílem, že v něm řádí ,Jack Rozparovač‘, který zabíjí krásky a tvoří své zrůdné dílo – dokonalou vůni. Jenom škoda, že vyprávění občas ztrácí tempo – dvě a půl hodiny jsou na Příběh vraha zkrátka trochu moc. A to přesto, že antihrdina, jemuž je cizí veškerý cit a to, co nemá pach, pro něj neexistuje, je natolik děsivý i geniální zároveň, že i když nevzbudí vaše sympatie ani soucit, bude vás přitahovat – a budete netrpělivě čekat, jak jeho počínání dopadne.

Údaje o DVD:
Zvuk: Anglické a České DD 5.1
Titulky: České a Slovenské
Obraz: 2,35:1 (16:9)
Bonusy: Upoutávka
Délka: 142 min