Šíp – Výchova dívek v Čechách

Deník Šíp se ve své úterní edici věnuje českým filmům, a výjimkou nebude ani tento úterek 22. ledna 2008, kdy se na pultech trafik objeví film Výchova dívek v Čechách, český film podle stejnojmenného bestselleru Michala Viewegha. Cena 40,- Kč.

Mladý učitel Oskar je na tom finančně dost bídně, a tak přímo skočí po nabídce milionáře Krále, aby soukromě doučoval jeho dceru. Oskar si myslí, že jeho žákyní bude neohrabaná dívenka, ale hned po prvním setkání sotva lapá po dechu. Z ujeté Beáty se postupně vyklube krásná a přemýšlivá dvacetiletá dívka, která má potíže se světem a také sama se sebou. Život vyrovnaného učitele se mění v milostné šílenství, uragán vášní a zběsilé kličkování mezi milenkou, manželkou a devítiletou dcerou.

Román, na základě kterého byl film natočen, napsal Michal Viewegh, který je autorem i řady jiných českých filmů, jako například „Román pro ženy“ nebo „Účastníci zájezdu“. Vychází ze skutečných událostí, které se odehrály v autorově životě počátkem devadesátých let, tedy v době, kdy naše země doznala značných politických a společenských změn. Příběh má mnohostranný záběr. Vypráví o životní tragédii dvacetileté dívky Beáty, zároveň však podává humorný až groteskní obraz poměrů v českém školství. Neméně významná je i sonda do osobního života a pocitů hlavního hrdiny a do myšlení podnikatele, jenž se domnívá, že za peníze lze koupit vše (člověka, štěstí…)

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1997

Kinopremiéra v ČR: 15. května 1997

Délka: 115 minut

Režie: Petr Koliha

Pomocná režie: Gabriela Schüllerová

Námět: Michal Viewegh (román)

Scénář: Václav Šašek

Dramaturgie: Bedřich Ludvík

Produkce: Ilona Jirásková, Hana Vidimská, Čestmír Kopecký

Hudba: Miki Jelínek

Kamera: Vladimír Smutný

Druhá kamera: Prokop Králíček

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Karel Jaroš

Kostýmy: Ondřej Nekvasil

Masky: Květa Holasová

Architekt: Ondřej Nekvasil

Hrají: Ondřej Pavelka (Oskar Wegh), Anna Geislerová (Beáta), Vilma Cibulková (Anděla), Milan Lasica (Karel Král), Kristýna Fuitová-Nováková (Agáta), Zuzana Geislerová (Králová), Klára Šenkyříková (Bára), Leoš Stránský (Jiřík), Martin Hub (Petřík), Alois Švehlík (ředitel školy), Jan Kačer (učitel Jaromír), Jan Vlasák (Lexa), Jitka Smutná (Chvátalová-Suková), Jana Švandová (Trakařová), Lenka Termerová (Lenka), Viktorie Čermáková (Irena), Jan Lepšík (Stříbrný), Marie Spurná (Procházková), Veronika Pospíšilová (Tauferová), Valerie Kaplanová (dáma v knihkupectví), Zdeněk Dušek (školník Neděle), Oldřich Vlach (prodavač nábytku), Ivan Klíma, Václav Bělohradský, Michal Lang, Sandy Lomax, Karel Němec, Karel Steigerwald, Adam Cingroš (žák školy), Tim Gilman Ševčík (Steve Burns), Miloš Kabyl (fotograf), Veronika Rašťáková (prodavačka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: žádný