Aha! – Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

Ve středu 16. ledna vychází v DVD edici deníku Aha! (již opakovaně) populární film Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Cena 41,- Kč.  Pohádková komedie o mladém právníkovi, který se z lásky dostal až do vodnického hrnečku.

Jana Vodičková je docela obyčejná gymnazistka, která se liší od jiných jen faktem, že je vodnice. Spolu s rodinou žije ve starém domě na břehu Vltavy a o prázdninách ráda chodí na plovárnu. Tam zachrání tonoucího doktora Mráčka před jistou smrtí. Neví, že za pokusem sprovodit ho ze světa stojí její rodina v čele s despotickým Wassermanem. JUDr. Jindřich Mráček je totiž bytový referent a hodlá vodníky z pohodlně vlhkého sídla přestěhovat na sídliště s ústředním topením.

A ještě totéž jinak:

Zbylo jich už jen sedm. Pan Wassermann s chotí a dcerou Polly a jejich sloužící, Karel, Bertík a Alois s dcerou Janou. I jejich konec se však zdá neodvratný, zejména poté, kdy je Lojzíkovi za obětavost přidělen nový suchý byt I. kategorie s ústředním topením a informací, že jejich vlhký domek na břehu Vltavy bude zbourán.

Tomu se vodníci rozhodnou zabránit za každou cenu a vydají se za bytovým referentem doktorem Mráčkem, který má jejich případ na starosti. Ten se však jejich prosbami a naléháním nenechá zlomit a trvá nejen na stěhování, ale také na bourání. Když to nejde po dobrém, nezbývá než to zkusit po zlém. A tak se vodníci rozhodnou Mráčka, který se každý den chodí projíždět po Vltavě na lodičce, utopit.

To se ovšem kupodivu ukáže mnohem obtížnější, než by se mohlo zdát. Jana totiž jejich plán nevědomky překazí, když se rozhodne vyzkoušet si umělé dýchaní a Mráčka zachrání. A jako by to nestačilo, ještě se do něj zamiluje. A protože on do Jany také, o zrušení stěhování nechce ani slyšet.

Stavem vodníků v Čechách je znepokojeno i vodnické ústředí a proto se rozhodne počet vodníků zvýšit. Do Prahy jsou vysláni dva mladí vodníci, kteří se mají postarat o vodnické potomstvo, jenže dřív, než se stačí pořádně rozkoukat, nešťastná nehoda zlikviduje prvního a osudná náhoda druhého. A navíc pan Wassermann zjistí, že Mráček stále není utopený…

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1975

Délka: 96 minut

Kinopremiéra: 1. března 1975

Režie: Václav Vorlíček

Pomocná režie: Jaroslav Pour

Námět: Petr Markov

Scénář: Petr Markov, Miloš Macourek, Václav Vorlíček

Dramaturgie: Oldřich Železný

Produkce: Jiří Krejčí

Kamera: Vladimír Novotný

Druhá kamera: Antonín Holub

Hudba: Vítězslav Hádl

Architekt: Oldřich Bosák

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: František Fabián

Hrají: Libuše Šafránková (Jana Vodičková), Jaromír Hanzlík (dr. Jindřich Mráček), František Filipovský (správce půjčovny loděk Bertík Vodička), Miloš Kopecký (Wassermann), Vladimír Menšík (Karel),  Zdeněk Řehoř (Alois), Stella Zázvorková (doc. Mráčková), Eva Hudečková (Polly), Čestmír Řanda (Albert Bach), Míla Myslíková (Matylda), Vlastimil Hašek (Honza), Jiří Hrzán (Thomas), Miroslav Masopust (Rolf), Gabriela Wilhelmová (Růženka), Milena Steinmasslová (Krista), Lucie Žulová (Vlaďka), Jiří Lír (Křeček), Lubomír Kostelka (recepční), Bedřich Prokoš (předseda kongresu), Oldřich Velen (náměstek ONV), Mirko Musil (technik), Karel Augusta (prodavač v bufetu), Raoul Schránil (starožitník), Miroslav Svoboda (italský vodník), Zdeněk Braunschläger (taxikář), Jan Cmíral (příslušník VB), Antonín Filípek (skokan do vody), Valérie Čižmárová (zpěvačka ve vodnickém baru)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: biografie (Libuše Šafránková, Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Míla Myslíková, Stella Zázvorková, Vladimír Menšík, František Filipovský, Václav Vorlíček, Miloš Macourek), fotogalerie, co možná nevíte, rozhovory (Václav Vorlíček, Jaromír Hanzlík, Stella Zázvorková), DVD-ROM