Blesk – Vlkodav z kmene Šedých psů

Ruská kinematografie už dávno není jen přehlídkou agitek z druhé světové války nebo historických velkofilmů s nespočetným davem komparsistů.Blesk nám v sobotu 16. května 2009 za 49,- Kč představí jednoho ze zástupců moderní ruské kinematografie s názvem Vlkodav z kmene Šedých psů. Na první pohled zcela jasná vykrádačka Conana s kořením příbuzných filmů (LOTR), ale na ten druhý velmi, velmi slušné překvapení.

V dávných dobách, kdy po zemi kráčeli bohové a lidé se snažily vyrovnat jejich moci, byla vesnice Šerých psů, jako mnoho jiných, do posledního pobita temným přisluhovačem Zhadobou, jež se snažil vzkřísit bohyni Morannu smrtící. Ten den měli všichni Šeří psi zemřít, avšak jeden to přežil – syn statného kováře Mezhamira. Je prodán do otroctví, aby nadosmrti pracoval v diamantových dolech. A osudem otroka je v těch dolech zemřít. Jenže chlapec vyroste, přijme jméno Vlkodav a vymaní se z područí otrokářů vybojováním své svobody. Tehdy Vlkodav započne svou pouť, při které jako první otrok hodlá na pozadí epického střetu božstev změnit svůj osud a pomstít vyhlazení své rodiny.

Pár citátů, které mi mluví z duše:

S klidným svědomím mohu říci a trvat na tom, že tento film je mnohem lepší a dokonalejší, než mnoho Amerických trháků. Jen tak dál!

Jistě, Vlkodav má své drobné mouchy (přílišná podobnost s Conanem, následná mírná roztříštěnost příběhu, kdy se jakoby seriálově dělí na několik epizod), ale ty jsou ve výsledku naprosto zanedbatelné. Hlavní hrdina je charismatický a mužný chlapík ostře řezaných rysů jde o poutavý dobrodružný film s několika dobrými scénáristickými nápady a perfektním obsazením. Pokud se Rusové chtějí vydat touto cestou, já říkám: Kupředu!

Opravdu dobrá hudba, podařená výprava a celková neučesanost a nekorektnost. Tak například kde uvidíte miminko prostřelené šípem? Hlavní geroj působil velmi gerojsky a princezna princeznovsky. Taky zasazení do slovanských reálií mi sedlo. Problém je ale ani ne v příběhu jako takovém, spíš ve stylu vyprávění. Děj se odvíjí příliš překotně a zkratkovitě, i přes slušnou délku se moc nerozvinou charaktery a pár dějových odboček je vyloženě zbytečných. Postavy se často chovají přísně nelogicky (např. ta cesta přes bažiny) a dost scén se řeší tak trochu deus ex machina. Triky jsou slušné, ale veškeré větší boje působí dost chaoticky. Každopádně fandové fantasy by se na film měli podívat, aby viděli, že v evropských podmínkách to nemusí dopadnout jenom jako velmi nepodařený Zaklínač.

A hlavně a především je nutno pozornosti ctěného publika doporučit netopýra coby domácího mazlíčka, je mnohem lepší než inspektor Rex a Lassie dohromady.

Žánr: Fantasy / Dobrodružný

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2006

Délka: 136 minut

Původní název: Волкодав из рода Серых Псов / Volkodav iz roda serykh psov / The Wolfhound

Světová premiéra: 5. ledna 2007 – Rusko, Lotyšsko, Arménie, Estonsko

Premiéra v kinech ČR: 4. října 2007

Režie: Nikolaj Lebeděv

Námět: Maria Semjonova

Scénář: Nikolaj Lebeděv

Produkce: Ruben Dišdišjan, Jurij Moroz, Sergej Danieljan, Věra Malyševa

Hudba: Alexej Rybnikov

Kamera: Irek Hartowicz, Valerij Martynov

Hrají: Alexandr Bucharov (Vlčák), Oksana Akinšina (princezna Helena), Aleksandr Domogarov (Kanibal), Igor Petrenko (Lučezar), Juozas Budraitis (Dungorm), Rezo Esadze (Illad), Artjom Semakin (Eurikh), Nina Usatova (Voždica Charjukov), Natalja Varlej (matka Kendarat), Taťjána Ljutajeva (lékařka), Anatolij Belyj (Vinitar), Lilian Navrozašvili (Ertan), Andreij Ruděnskij (Tillorn), Evgenia Sviridova (Neelith), Eugenia Tudorascu (Haigal), Pjotr Zajčenko (Fitela), a další

A nemohu si odpusit pár originálních bukev:

«Волкодав из рода Серых Псов» (2006) – российский художественный фильм режиссёра Николая Лебедева, экранизация одноимённого романа Марии Семёновой. Широкий прокат фильма в России начался 28 декабря 2006 года. В 2007 был снят приквел к фильму – мини-сериал «Молодой Волкодав», рассказывающий о молодости героя.

Жанр: фэнтези

Режиссёр: Николай Лебедев

Продюсер: Рубен Дишдишян, Юрий Мороз

Автор сценария: Николай Лебедев, Мария Семёнова (книга)

Композитор: Алексей Рыбников

Кинокомпания: Централ Партнершип

Длительность: 136 мин.

Страна: Россия

Год: 2006

В ролях: Александр Бухаров – Волкодав, Оксана Акиньшина – Кнесинка Елень, Евгения Свиридова – Ниилит, Андрей Руденский – Тилорн, Артём Семакин – Эврих, Наталья Варлей – Мать Кендарат, Нина Усатова – Вождь Харюков, Резо Эсадзе – Иллиад, Александр Домогаров – Людоед, Татьяна Лютаева – Лекарка, Анатолий Белый – Винитар, Евгения Тодорашко – Хайгал, Пётр Зайченко – Фитела, Юозас Будрайтис – Дунгорм, Лилиан Наврозашвили – Эртан, Игорь Петренко – Лучезар, Илья Соколовский – охранник, Елизавета Арзамасова

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1 anamorf)

Bonus: Upoutávka (1:32 rusky s českými titulky), Z natáčení (33:18 rusky)