Aha! – O Dorotce

Již zítra, v neděli 23. prosince 20017 vychází v DVD edici Nedělního Aha! oblíbený dětský večerníček Dorotka a papoušek. Cena bude 38- Kč (+ 10 Kč cena novin).

V pásmu animovaných pohádek se představí holčička Dorotka a její věrný kamarád papoušek Koko. DVD obsahuje epizody Dorotka a papoušek, Dorotka a ježibaba, Dorotka a hvězda, Dorotka a hodiny, Dorotka a drak, Dorotka a abeceda, Dorotka a zpěvák, Dorotka a pštros, Dorotka a straka a Dorotka a plamínek.

Kapitoly:

01. Dorotka a papoušek

02. Dorotka a ježibaba

03. Dorotka a hvězda

04. Dorotka a hodiny

05. Dorotka a drak

06. Dorotka a abeceda

07. Dorotka a zpěvák

08. Dorotka a pštros

09. Dorotka a straka

10. Dorotka a plamínek

Pohádkový seriál je o holčičce Dorotce, která je plná nápadů, a poněkud mrzoutském papouškovi Koko. Dorotka je občas nezbedná a Koko má největší radost, když jí může pořádně vyčinit za kousky, které Dorotka provádí. Tato netradiční dvojice hrdinů získala v roce 1972 na Mezinárodním filmovém dětském festivalu v Teheránu Zlatou palmu.

Podle deníku Aha!, který jako příbalovou přílohu toto DVD vydává, se jeden z nejznámějších a nejslavnějších televizních večerníčků, Dorotka a papoušek, ocitl na »černé listině« a jeho vysílání bylo zakázáno. Byl to díl s názvem Dorotka a zpěvák. Spekuluje se o tom, že důvodem k zákazu byla legrace, kterou si papoušek tropí ze známého zpěváka Karla Gotta. Dodnes ale není pravý důvod znám a i sami tvůrci pochybovali o tom, že by si Mistr na večerníček stěžoval. Zatímco se tedy děti budou nerušeně bavit u pohádky, dospělí si mohou zahrát na detektivy a vypátrat, čím Dorotka s papouškem rozzlobili tehdejší vládnoucí garnituru.

Zadní strana

Žánr: Animovaný/ Dětský

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1977

Délka: 73 minut

Režie, námět a scénář: Božena Možíšová

Autorka námětu k dílu Dorotka a hodiny: Alena Munková

Výtvarník: Jiří Kalousek

Hudba: Jiří Malásek a Jiří Bažant

Kamera: Zdenka Hajdová, Emil Strakoň

Společnost: Krátký film Praha a.s.

Údaje o DVD:

Zvuk: česky 2.0

Obraz: barevný, 4:3, PAL

Typ disku: DVD5