Šíp – Saturnin

 

V úterý 18. prosince 2007 vychází v deníku Šíp jako příloha novin na DVD film podle nesmrtelné humoristické knihy Zdeňka Jirotky. Podle literární předlohy byl natočen stejnojmenný seriál a zhuštěný obsah byl převeden do celovečerního filmu, který se jmenuje Saturnin. Cena je 40,- Kč.

 

Nelze ovšem popřít, že převést tuto literární předlohu do filmové podoby není jednoduché, a tudíž ani toto zfilmování rozhodně nedosahuje kvalit knižní předlohy.

 

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný „anglickému“, množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. 

  

Přestože Zdeněk Jirotka napsal kromě Saturnina, kterého nepovažoval za svoje nejlepší dílo, další knihy a je známý také jako jeden z legendárních televizních Sedmilhářů, jejichž vyprávění dostala knižní podobu, žádné z jeho děl nedosáhlo takového úspěchu jako Saturnin.

 

Žánr: Komedie  

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1994

Délka: 101 minut

Kinopremiéra: 14. dubna 1994

Režie: Jiří Věrčák

Pomocná režie: Magdalena Čechová

Námět: Zdeněk Jirotka

Scénář: Jiří Věrčák, Magdalena Wagnerová

Produkce: Hana Štefanová, Jan Milič, Václav Šeda

Kamera: Josef Špelda

Druhá kamera: Jan Kváča

Asistent kamery: Antonín Chundela

Hudba: Josef Spitzer

Architekt: Michael Krška

Kostýmy: Ivana Brádková

Střih: Zdeněk Patočka

Zvuk: Josef Bartoš  

Masky: Jiřina Pahlerová  

Hrají: Oldřich Vízner (Saturnin), Ondřej Havelka (Jiří Oulický), Lucie Zedníčková (slečna Barbora), Milan Lasica (doktor Vlach), Lubomír Lipský (dědeček), Jana Synková (teta Kateřina), Petr Vacek (Milouš), Jitka Molavcová (dáma), Ladislav Gerendáš (zřízenec), Ota Jirák, Valerie Zawadská, Jiří Bruder (majitel továrny), Jaromír Dulava, Vítězslav Bouchner, Miroslav Kořínek, Dalimil Klapka, Jan Laibl, Emil Křížek, Blanka Vikusová, a další

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

 

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: Fotogalerie

Velkost dat na disku: 4 462 669 824 bajtů

Hlavní film: 4027 MiB

Menu: 164 MiB

Extras: 63 MiB