MF DNES – Tři oříšky pro Popelku

 

Mladá Fronta DNES v edici s názvem Nejlepší série českých filmů na DVD dnes v úterý 11. prosince 2007 vydává pohádku Tři oříšky pro Popelku za 48,- Kč (nebo společně s novinami za 59,– Kč). Náklad je poměrně malý, takže již ráno na většině míst byl rozebrán, ale pro velký zájem by měl být v nejbližší době dolis. 

 

 

Nejúspěšnější klasická pohádka o kouzlech v lískových oříšcích natočená na motivy pohádky Boženy Němcové vznikla v česko-německé koprodukci. O dívce s tvářemi umouněnými od popela, ale kominík to není… Postavu Popelky ztvárnila Libuše Šafránková a společně s Pavlem Trávníčkem v roli mladého prince vytvořili opravdu pohádkovou podívanou. 

 

 

 

Tři oříšky skrývají tajemství a Popelce umožní být jednou obratným lukostřelcem v zelené kamizole, prohánějícím se na koni, jindy neznámou princeznou, před jejíž krásou se i princi tají dech. Cestičku ke štěstí si Popelka najde s pomocí svých kouzelných oříšků a princ přes všechny nesnáze najde svou milou díky tak malému střevíčku, který na nožku padne jen Popelce… 

 

 

Popelka je milé hodné děvče bez matky a posléze i bez otce, který ji nechá napospas své druhé ženě a její dceři. Obě nemají Popelku rády a mimo jiné se jí snaží všemožně zabránit v tom, aby se zúčastnila plesu, na kterém si má tamní princ konečně najít nevěstu. Osud však Popelce přeje více, než-li obě zlé ženy. 

 

Popelka žije na dvoře se svou macechou a její dcerou Dorou. Po smrti svého otce byla vyhoštěna mezi služebnictvo. Na dvoře čekají příjezd královské rodiny – macecha Popelce nařídí přebrat hrách, holoubci ji však pomohou. Popelka se jede projet na svém věrném koníčkovi Juráškovi, je pronásledována princem, který v ní vidí jen malou holku. Macecha si vymůže na královně pozvání na ples, na kterém si má princ vybrat nevěstu. Čeledín Vincek jede do města nakoupit látky a šperky, Popelka poprosí jen o to, co mu cvrnkne do nosu. Vincek jí přiveze tři kouzelné oříšky, které ukrývají vždy to , co dívka právě potřebuje. Jednou je to lovecká kamizolka, ve které poprvé okouzlí prince, když nad ním zvítězí při střelbě z kuše, podruhé plesové šaty na bál, kde si princ má na radu rodičů vybrat nevěstu a nakonec i svatební šaty, když princ po mnohém hledání a hádání najde svou vyvolenou.  

 

Ve filmu hraje kromě mladičké Libušky Šafránkové, která přes svůj věk již podala skvělý herecký výkon, také třeba bývalý ministr kultury Ladislav Jandák, nebo výborný Vladimír Menšík v roli čeledína Vincka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po technické stránce si vydavatel zaslouží pochvalu, protože se jedná o plnohodnotné, nijak nekrácené DVD se všemi bonusy jako běžně prodávaný disk. Zákazníci z ČR nemusí mít obavy ze slovenštiny, protože jediné, co je na DVD slovenské, je papírový obal. Jinak vše originál made by Czech Republic. 

 

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo / Německá Demokratická Republika

Rok vzniku: 1973

Délka: 84 minut

Kinopremiéra: 16. listopadu 1973

Režie: Václav Vorlíček

Asistent režie: Peter Bohnenstengel, Petr Špás, Jiřina Vaňková, Dagmar Švejdová

Pomocná režie: Jaroslav Pour, Michael Engelberger  

Námět: Božena Němcová   

Scénář: František Pavlíček (z politických důvodů pod propůjčeným jménem Bohumily Zelenkové), Václav Vorlíček

Dramaturgie: Marcela Pittermannová, Ludvík Toman

Produkce: Jiří Krejčí, Heinz Herrmann, René Lavecká, Josef Mojžíš, Harald Andraes, Věra Winkelhöferová  

Kamera: Josef Illík

Druhá kamera: Adolf Hejzlar

Asistent kamery: Antonín Šimral

Hudba: Karel Svoboda

Text písně: Ladislav Štaidl

Zpěv: Karel Gott

Architekt: Oldřich Bosák, Alfred Thonala

Výprava: František Straka, Herbert Rother, Bedřich Čermák  

Kostýmy: Theodor Pištěk ml., Günter Schmidt, František Zapletal, Viktor Wittek

Masky: Vladimír Petřina, Otto Banse

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: František Fabián

Hrají: Libuše Šafránková (Popelka), Pavel Trávníček (princ), Carola Braunbock (macecha), Rolf Hoppe (král), Karin Lesch (královna), Dana Hlaváčová (Dora, Popelčina nevlastní sestra), Jan Libíček (preceptor), Vítězslav Jandák (Kamil), Jaroslav Drbohlav (Vítek), Vladimír Menšík (čeledín Vincek), Míla Myslíková (hospodyně Rozi), Helena Růžičková (nápadnice Droběna), Jan Šůs (šafář),  Miloš Vavruška (lovčí), Jiří Krytinář (trpaslík), Ilona Jirotková (Barborka), Jiří Růžička (kuchtík), Ostara Körner (hraběnka Stauffová), Gerd Funk (hodnostář), Karl-Helge Hofstadt (hodnostář), Joachim Pape (hodnostář), Holger Eckert (ceremoniář), Erika Stiska (baronka), Jutta Molter (manželka ministra), Aurora Pan (manželka ministra), Gertrud Adam (služka), Matthias Molter (šlechtic), Ursula Möckel (šlechtična), Vincenc Vávra (lovec), Jiří Kodýtek (čeledín), Bohumil Koška (čeledín), Vladimír Horáček (řemeslník), Miroslav Krejča (čeledín s pečení), Vladimír Navrátil (čeledín s pochodní), Mirka Cingaislová (děvečka s dížemi), Danuše Mikulová (dívka s kuřaty)  

 

 

Údaje o DVD:  

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonusy: Biografie a filmografie (Václav Vorlíček, Libuše Šafránková, Pavel Trávníček, Vladimír Menšík, Jan Libíček, Vítězslav Jandák), Fotografie, Text písně (2:36 – závěr filmu s písní "Kdepak ty ptáčku hnízdo máš" opatřený textem a akordovými značkami pro kytaru), Rozhovor s režisérem (odpovědi na otázky: 6:48 + 8:21 + 6:15 + 2:16 + 4:20 + 0:59 + 1:56), Festivaly a ocenění