Deník Šíp – Xena

Deník Šíp pokračuje ve vydávání DVD příloh a na koupěchtivé zájemce o rozšíření sbírky DVD tak již zítra (v pátek 13. dubna 2007) čeká film Xena – princezna bojovnice.

Vzpomenu-li si na deník s názvem „Šíp“, vždycky se mi vybavují verše Jana Vodňanského:

Šel za námi mameluk,
ptal se, zda-li máme luk.
Ale my luk neměli,
jenom šípy v pr…".

Ale není šíp jako Šíp. Ten o kterém bude řeč, by jste si do … (no vždyť víte kam) strkali dost obtížně, i když – kdo ví, šikovnost zlatých českých ručiček je přece vyhlášená. Pokud by jste tak ale učinili v pátek třináctého (čili zítra), mohli by jste být možná překvapeni, že to jde opravdu velice ztuha.
Důvod je prostý: u Šípu je přibaleno DVD! Zakoupíte-li si tento plátek kvůli zmíněnému DVD, zřejmě patříte k obdivovatelům prsaté Lucy Lawless a nebo ve vaší půjčovně došla zásoba lesbických pornokazet. Proto ho raději nestrkejte tam, kde ho měl mameluk a příslušný nosič s DVD filmem vložte do svého přehrávače, a buďte rádi, že pátek třináctého neskončil větší pohromou, než je sledování této akční dobrodružné televizní vycpávky mezi reklamy na různé věci, bez kterých se dá žít stejně tak dobře jako bez tohoto DVD.

Ale vážně, tento televizní žánr vždycky měl svoje příznivce a bude existovat stejně tak jako existuje bulvární tisk a nedělejme si iluze, že v naší zemi je takovýchto lidí málo. Mám teď na mysli obojí – konzumenty bulváru i přiblblých seriálů. O tom svědčí vyprodaná čísla bulvárních plátků (obzvláště v obdobích, kdy se jejich redaktorům podaří vyšťourat na povrch nějakou skandální kauzu) stejně jako záplava nově vznikajících seriálů, které jsou čím dál tím stupidnější, takže si kolikrát člověk možná ještě řeknete „zlatá Xena“.

Ovšem deníku Šíp (a dalším) však paradoxně patří jedna velká pochvala, a to sice za vydávání cenově přístupných originálních nosičů. Jistě nejsem sám, kdo je toho názoru, že kdyby byla cenová politika stejná u všech titulů, problém zvaný pirátství by prostě neexistoval, nebo jen v zanedbatelné míře.

A po této obecné úvaze nad stavem kulturní vyspělosti českého národa se nyní se vraťme k vlastnímu DVD:

V daleké zemi vycházejícího slunce, v čase dávných tradic a zvyků, se mocná a odvážná princezna Xena ocitá tváří v tvář největší hrozbě, jakou kdy poznala. Stojí na bitevním poli proti zlému Yodoshi a armádě jeho 20 000 nejlepších samurajů. Spolu s Gabrielle teď musí zachránit ohrožené město, vypořádat se se svou temnou minulostí a vzdát se svého vlastního života.

Originální název: Xena: Warrior Princess
Režie: R.G. Tapert
Hrají: Lucy Lawless, Renee O’Connor, Michelle Lang, Marton Csokas, Ted Raimi

Jazyk: Česky DD 5.1, Anglicky DD 5.1
Titulky: České