Blesk – Asterix a překvapení pro Césara

V sobotu 24. listopadu 2007 vychází další film z DVD edice Blesk pro děti – animovaná rodinná komedie Asterix a překvapení pro Césara. Cena 42,- Kč.

Příběh se odehrává v době římského dobytí Galie (starověká Francie) a je postaven na smělých činech Asterixe, což je nevysoký a prohnaný mužík, který žije v jedné vesnici, která přestože je na území okupovaném silnějším útočníkem, odolává proti agresorům díky kouzelnému lektvaru, který dodává Galům nadlidskou sílu. Nejlepším přítelem Asterixe je mohutný a mírně nechápavý Obelix. Cestují spolu známými a někdy neznámými krajinami, přičem primárním účelem je smát se bizarním zvykům různých národností ale také komentovat současné sociální problémy často kousavým způsobem.

To možná trochu překvapí, u filmu určeném dětem. Jenže to je ten základní omyl, že by snad Asterix měl být výhradně pro děti, nebo se vám snad zdá, že by bylo ho možné zařadit do stejné kategorie jako třeba Teletubbies? Tak to tedy rozhodně ne. I když byl původně vydáván v časopise pro mládež, dokáže výborně pobavit i dospělé.

Asterixův přítel Obelix se zamiloval… Jeho vyvolená však už svého nápadníka má, a navíc ji unesou Římané! Oba hrdinové se vydávají ji zachránit. Dostanou se až před samotného Cézara, do gladiátorské arény, kde je čeká napínavý boj!

K částečnému zřícení římského Kolosea jistě došlo jinak, než jak to líčí tento francouzský animovaný film. Snímek se však nedovolává historické pravdy. Prostřednictvím dvou pohádkových postaviček jen s humorem vypráví smyšlený příběh ze starověkého Říma. Tentokrát naši hrdinové prožívají na dlouhé cestě za záchranou unesených milenců nejedno dobrodružství, prokazují svou neohroženost, nedostižný vtip a potřebnou kuráž. Jejich účast na oslavách triumfu velkého diktátora v závěru ohromí a překvapí i samotného Césara.

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1985

Délka: 74 minut

Originální název: Astérix et la surprise de César

Světová premiéra: 11. prosince 1985 – Francie

Režie: Paul Brizzi, Gaëtan Brizzi

Námět: René Goscinny, Albert Uderzo

Scénář: Pierre Tchernia

Produkce: Yannik Piel

Hudba: Vladimir Cosma

Kamera: Philippe Lainé

Střih: Monique Isnardon, Robert Isnardon

Společnost: Gaumont International / Dargaud Films / Les Productions René Goscinny

Hlasy v původním znění: Roger Carel (Asterix), Pierre Tornade (Obelix), Pierre Mondy (Caius), Serge Sauvion (Caesar), Henri Labussière (Panoramix), Yves Barsacq, Henri Poirier, Patrick Préjean, Martin Lamotte, a další

Údaje o DVD:

Jazyk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky, slovensky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný