MF Dnes – Mlýny

 

Ve středu 21. listopadu 2007 vydá Mladá Fronta DNES v edici, která má název Nejlepší série českých filmů na DVD, záznam představení divadla Sklep Mlýny za 48,- Kč (nebo společně s novinami za 59,- Kč). 

 

 

Mlýny jsou jediným celistvým dramatickým celkem a současně nejdéle udržovaným představením na repertoáru divadla Sklep. Více jak dvě a půl hodiny skvělé zábavy z prostředí vojenské posádky, nespočet gagů a narážek a k tomu vynikající výkony aktérů. 

 

Po revoluci bylo moderní mít ve svém repertoáru něco od Václava Havla. Ze začátku z toho měli členové divadla Sklep docela švandu. Jenže shodou okolností jeden člen tohoho souboru pan Boháč Václava Havla znal a přesvědčil ostatní, aby od něj taky něco hráli. Jenže v té době už jim všechny jeho hry vyfoukly jiné soubory. Václav Havel tvrdil, že už nic v zásobě nemá, ale nakonec odkudsi vyhrabal Mlýny, které napsal kdysi na vojně spolu s přítelem Karlem Bryndou, aby se dostali s divadelním kroužkem ven z kasáren. 

 

Z původní Havlovy hry zůstal příběh morálky, cti a vnitřního rozporu vojína Maršíka, který váhá, zda má přijmou nabídku ke vstupu do strany, i když neprávem, neboť zásluhy za čin, za nějž měl být kandidován, nevykonal. Jinak je ale vše invence členů divadla Sklep. Když hru viděla paní Olga Havlová, řekla, že v tom manželovu tvorbu ani při troše dobré vůle nepoznává. 

 

Jinými slovy:

 

Hra souboru, který je zakládajícím členem Pražské 5, vznikla na motivy "raného opusu" Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážni službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády"jako zcela absurdniho"stroje"na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídajíci jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil, na vlastní kůži. Ve spoustě komických okamžiků, vypointovaných gagů a v neustálé kaskádě "hereckých" kousků se poněkud ztráci hlubší smysl, vypovídající" o tomt, žie každý; musí sám za sebe neustále rozhodovat, zda zvolí pravdu, či lež. " Sklepácká" inscenace Mlýnů je postavena zejména na situační komice a na svérázném hereckénr projevu. Režisér televizní verze Ondřej Trojan natočil záznam představení, uváděného na jevišti v plenéru u skutečných kasáren. Exteriéry a reály pak "hrají" v různých prostřizích, podobně jako vojáci z tamního vojenského útvaru či samotní diváci. Stálé divácké reakce dotvářejí účinek inscenace, jež věrně zachycuje poetiku originálního divadelního souboru.

 

Televizní záznam vznikl ve Tvůrčí skupině Kateřiny Ondřejkové v České televizi – Studiu Ostrava. 

 

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1994

Délka: 90 minut

Režie: Ondřej Trojan

Předloha: divadelní hra Život před sebou bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Václava Havla a Karla Bryndy v režiii Jiřího Fera Burdy  

Scénář: Jiří Fero Burda, Jan Slovák, David Vávra

Produkce: Renata Vlčková, Jiří Prokš, Madla Křenková, Kateřina Ondřejková

Kamera: Ivo Popek

Hudba: Martin Kučaj

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: František Rampa

Architekt: David Vávra

Hrají: Jan Slovák (vojín Maršík), Jiří Fero Burda (vojín Šimák / duch), Petr Koutecký (vojín Čapek), Otakar Štětináč Maria Schmidt (vojín Hosuka), František Fáňa Váša (desátník absolvent Toman), Monika Načeva (rotmistryně Boženka), Tomáš Hanák (poručík Horáček), Ondřej Trojan (kapitán Sládek), Robert Nebřenský (major Buzqo), David Vávra (podplukovník Malík), Luboš Veselý (trubač)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: Co ve filmu nebylo – Zdeněk Marek (4:29), Nad mrtvolou s Jiřím Macháčkem (9:52), Kalné ráno s Robertem Nebřenským (21:23), Oslava hrdiny (8:01), Nejsem Šimák (4:20), Jak jsme se připravovali (4:26)