Blesk – Goyovy přízraky

 

V úterý 20. listopadu 2007 vychází další DVD z edice „Blesk pro radost“ – drama režiséra Miloše Formana Goyovy přízraky. Cena 42,- Kč (s Bleskem 49,–). 

 

Příběh se odehrává v roce 1792, kdy Goya nastoupil na španělský královský dvůr jako dvorní malíř. Je založen na vztahu Goyi a jeho múzy Ines. Třetí zásadní postavou velkého dramatu je Goyův přítel, katolický mnich Lorenzo. V časech, kdy se Evropou jako morová nákaza šířila francouzská revoluce, posílila katolická církev ve Španělsku svou moc znovuobnovením inkvizice, což mělo zastrašit obyvatelstvo toužící po revoluci a absolutní nezávislosti na jakékoliv despotické autoritě.

Velký zlom v Goyově životě nastane, když je Ines obviněna z kacířství a po vykonstruovaném procesu na mnoho let uvězněna. Za vším stojí lstivý Goyův přítel Lorenzo, jehož city vůči Ines nebyly opětovány. Po mnoha letech se Goya seznamuje s dalším potenciálním objektem pro realizaci svého talentu, mladičkou prostitutkou Alicií. Až později zjistí, že je to dcera Ines. Goya se dozvídá o znásilnění a pravdu o otci Alicii… Lorenzovi. Malíře Francisca Goyu, považovaného dnes za praotce moderního umění ztvárnil ve filmu Stellan Skarsgard (Piráti z Karibiku)), katolického mnicha Lorenza si zahrál Javier Bardem (Hlas Moře, Collateral), zatímco Natalie Portman (Na dotek) si zahrála dvojroli; Goyovu múzu Ines a taktéž mladou dívku Aliciu. Producentem filmu je Saul Zaentz, který už s Formanem spolupracoval na oscarových filmech Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem.

Země původu: Španělsko, USA
Rok vzniku: 2006
Originální název: Goya’s Ghosts
Žánr: Drama, historický
Režie: Režie: Miloš Forman
Hrají: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgård, Randy Quaid, Craig Stevenson, Mabel Rivera, Unax Ugalde, Michael Lonsdale, Blanca Portillo

Jazyk: česky, anglicky
Titulky: české, slovenské
Jako bonus vychází na DVD úvodní komentář, rozhovory z natáčení a upoutávka.

Příbuzné texty:

• Co právě vychází na DVD – listopad 2007