Lidé a Země 04/2007 – Cestománie 4

Časopis Lidé a Země v dubnu překvapil svou tloušťkou – má 164 stran! Je tedy více jak o třetinu „tlustší“ než tomu bývá běžně. Obsahuje totiž přílohu Lidé v pohybu. Přitom cena (za verzi s DVD) zůstává stejná – 89 Kč! DVD se tentokrát opět věnuje africkému kontinentu.

V úvodu tohoto článku jednu věc na okraj: seriál Cestománie vzniká ve spolupráci s cestovatelem Rudolfem Švaříčkem, který je mimo jiné ředitelem cestovní kanceláře Livingstone. Ten je také jedním z hlavních iniciátorů výstavy Tajemná indonésie – Tamtamy času, která prošla už některými českými městy (Praha, Brno, Český Krumlov, Karlovy Vary, Plzeň, Kroměříž, Bratislava, ad.). V současné době je expozice ve Zlíně, městě, kde dosud žije jiný cestovatel, kterému je výstava také věnována – Miroslav Zikmund. Netřeba jistě dodávat, že jde o jednoho ze slavné cestovatelské dvojice Hanzelka – Zimund.

Na tuto exhibici jsem osobně zavítal a jednalo se o velmi zajímavý zážitek. Proto bych rád udělal této akci malou reklamu, a doporučil všem, kdo mají možnost tuto výstavu ve Zlíně navštívit, aby neváhali. Výstava trvá do 10. června 2007. Potom bude (od září) v Ostravě na výstavišti Černá Louka.

Zlínská podoba výstavy je však navíc posílena o nový rozměr. V expozici byla vytvořena pracovna – obývací pokoj pana Zikmunda, studio s fotokomorou i replika interiéru slavné Tatry. Vše je posíleno o kuriózní exponáty H+Z, cestovatelskou výbavu, zajímavé nové materiály i archivní fotografie. Takže doporučuji – stojí to skutečně za to.

DVD příloha s Cestománií č. 4 má název Na východě Afriky. Obsahuje tyto kapitoly:

• Keňa: Žádný problém?!
• Uganda: Nil jako refrén
• Zanzibar: Mezi Afrikou a Arábií

Údaje o DVD:

Vedoucí projektu: Fero Fenič
Archivní záběry: Jozef Studenič
Dramaturg: Tomáš Motl
Komentář čtou: Bára Štěpánová a Miroslav Vladyka.
Střih záznamu: Martin Šašek
Střih: Ivana Davidová, H.M.C.
Střih, námět, scénář: Viera Pirohová
Kamera: Petr Kabrhel. Kamera, režie: Jan Piroh
Zvuk: Petr Kabrhel
Námět, scénář, kamera, režie: Ján Mančuška, Pavel Jandourek

Vedoucí produkce: Miroslav Jelínek
Spolupráce: Gabriela Fryčová, Svatava Pekárková, Josef Spal, Jaromíra Hüttlová,
Jitka Popelková, Hana Stibralová, Jiří Mareš, Ludmila Puldová, Rudolf Švaříček,
Mohamed Ali Shariff

Pro Českou televizi, tvůrčí skupinu Jiřího Růžicky vyrobilo Febio © Česká televize & FEBIO

DVD One Layer, obraz 4:3, PAL, barevný