Menzlův film dostal na Berlinale cenu

Ještě před oficiálním vyhlášením cen získal snímek Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále cenu Mezinárodního svazu federace filmových kritiků. Zdá se tedy, že o českém filmu se ve světě opět bude mluvit. Svaz federace filmových kritiků vznikl na začátku 30. let. Působí ve čtyřech desítkách zemí a obesílá zhruba stejný počet festivalů. Vznikl s cílem propagovat a rozvíjet filmové umění a dohlížet na profesní zájmy.

Snímek s rozpočtem 85 milionů korun získal také jedenáct nominací na České lvy, jejichž držitelé budou vyhlášeni 3. března v Praze. Právě Menzel, držitel Oscara za přepis Hrabalových Ostře sledovaných vlaků, získal v roce 1990 na jubilejním 40. ročníku berlínského festivalu za Skřivánky na niti hlavní cenu Zlatého medvěda.
Sám režisér Menzel byl přitom k možnosti získání ceny na festivalu skeptický: „Čekat cenu nemá cenu. Úspěch je už to, že náš film vybrali do hlavní soutěže. Jak mi řekli, vybírali z více než tří tisíc filmů,“ říká režisér Jiří Menzel, který ani příliš neprožívá festivalovou účast. „Tu jsem si vychutnal, když jsem tu byl poprvé ještě s panem Hrabalem, ale od té doby mě festivaly už nechávají chladným.“
„Je to pro mne obzvlášť velké vyznamenání, protože normálně jsou filmaři a kritici v pozicích nepřátel. Pro tuto chvíli jsem jejich kamarádem. Udělil jsem jim generální pardon,“ řekl Menzel novinářům po předání diplomu FIPRESCI. „Probudili se v nich normální lidé a normální diváci,“ uvedl a dodal, že cena je pro něj velkým překvapením.
Po sedmnácti letech, kdy Zlatého medvěda vyhráli Menzelovi trezoroví Skřivánci na niti, nebyl v hlavní soutěži jednoho z nejprestižnějších světových filmových festivalů žádný český zástupce. V neděli se s končícím festivalem ukáže, jak obstál český film v konkurenci na mezinárodním poli.
Příbuzné články:
• Jiří Menzel
• Jiří Menzel – Obsluhoval jsem anglického krále