Erotikon vyjde na DVD

Světově proslulý snímek Erotikon, který je nejvýznamnějším filmem němé éry české kinematografie, vydá koncem dubna na DVD společnost Filmexport Home Video. Režisér Gustav Machatý film natočil v roce 1929 a na moderním nosiči bude doplněn řadou bonusů včetně vzpomínek pamětníků a filmových historiků. Filmový klenot vychází v edici Zlatý fond české kinematografie, na které se podílí Národní filmový archiv.

Erotikon byl ve své době cenzurován, i když dnešnímu divákovi by se asi zdálo, že erotika je obsažena jen v názvu díla. Machatého černobílý němý film je ovšem výmluvným důkazem toho, že k intenzivnímu zachycení pocitů a atmosféry není třeba slovo či barva. Národní filmový archiv snímek při záchraně v první polovině devadesátých let rozšířil o nově objevené záběry. Do té doby známá verze byla o 600 metrů kratší. Podařilo se ale koupit unikátní kopii od sběratele Milana Volfa. Šlo o původní distribuční verzi, v níž byly zachovány i neznámé záběry.

Rekonstruovaný film byl pak představen na mnoha místech v zahraničí, mimo jiné i v pařížském Louvru. Před sedmi lety zahájil přehlídku českých filmů v New Yorku a úspěch měl i při projekci v prestižním sále Národního filmového divadla v Londýně. I tam ho provázela nově připsaná hudba skladatele Jana Klusáka, která na nosiči DVD rovněž zní.

Dílo Gustava Machatého pronásledovala smůla. Premiéru mělo v roce 1930, tedy v době nástupu zvukového filmu. Přesto patří mezi málo reprezentativních prací české němé kinematografie, které snesou srovnání se zahraniční produkcí. Volba atraktivního titulu, použitelného i pro zahraniční distribuci, zřetelně signalizovala Machatého exportní ambice.

Námět milostného zklamání dcery železničního hlídače režisérovi poskytl Vítězslav Nezval, jenž kvůli obavám z výpadů svých druhů z avantgardního uměleckého sdružení Devětsil nebyl v titulcích uveden. Na úspěchu se podílely herecké výkony hlavních představitelů, které si Machatý vybral z reklamních důvodů v zahraničí, aby podtrhl kosmopolitnost projektu. V první polovině třicátých let opustil Československo, natáčel v Rakousku, Itálii a v USA. Jeho nejúspěšnějším americkým filmem byla Žárlivost z roku 1945.