DVD MOVIE č. 35 – Mechanik, Mise 1549: Boj o budoucnost

Hlavním tématem květnového čísla časopisu DVD MOVIE vydávaného vydavatelstvím OMEGA je film s Hughem Jackmanem, Christianem Balem a Scarlett Johansson líčící strhující soupeřené dvou kouzelníků Dokonalý trik. Přílohami jsou akční sci-fi pecka made in Japan Mise 1549: Boj o budoucnost a drsný thriller s Christianem Balem nazvaný Mechanik.

Mechanik
Trevor Reznik by těžko mohl účinkovat v reklamě na zdravý životní styl. Už přes rok nespal, je kost a kůže a živí se v podstatě jen kávou a cigaretami. Je s podivem, že vůbec zvládá svou náročnou práci mechanika v dílně s nesnesitelným mistrem a parťáky, kteří se na něj dívají skrz prsty. Jedinými blízkými bytostmi jsou Trevorovi prostitutka Stevie a servírka v letištním baru Marie, u které si Reznik dává noc co noc kafe. S oběma se postupně rozvíjí cosi jako milostný románek, ani v jednom případě však Trevor není schopen překonat svou podezřívavost hraničící až s paranoiou. Na duševní rovnováze mu nepřidávají ani tajemné vzkazy, které nachází na své ledničce, a podivné démonické individuum Ivan, jež ho neustále pronásleduje.

Spirála podezřelých událostí se roztáčí stále víc, chudák Trevor už nevěří vůbec nikomu a ze všeho nejvíc touží se alespoň jednou pořádně vyspat. Existují filmy, na kterých se může herec takzvaně udělat, a Mechanik je právě tímto případem. Prakticky celý film stojí na famózním výkonu Christiana Balea, a nutno říct, že Christian si tuhle hereckou příležitost vyloženě vychutnal. Prakticky v každém okénku filmu cítíte z jeho koncentrovaného výkonu psychické utrpení, jemuž je hlavní hrdina vystaven, zároveň však dokáže Bale vše zlehčit geniálně úspornými a vtipnými replikami, jimiž okouzluje publikum i své potenciální milostné partnerky.

Originální název: El Maquinista
Země původu: Španělsko
Rok vzniku: 2004
Režie: Brad Anderson
Hrají: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Aitana Sánchez-Gijón, John Sharian, Michael Ironside, Anna Massey, Reg E. Cathey, Colin Stinton, Craig Stevenson
Délka: 90 minut

Mise 1549: Boj o budoucnost

 
Nečekaným přesunem v čase celé jednotky do roku 1547 skončí tajný vojenský experiment japonských ozbrojených sil. Armáda si začíná až po letech uvědomovat, že její čin může zničit celou planetu. Vysílá proto do minulosti další vojáky, kteří mají vše napravit. Posouvají se však až do roku 1549 a střetávají se se svými bývalými kolegy, kteří se v polovině šestnáctého století díky svým znalostem a dovezeným technologiím stali pomalu vládci celého Japonska. Získaná moc jim ale kalí mysl a oni odmítají návrat zpět do světa, kde neznamenali vůbec nic.

Jejich vůdce poručík Matoba navíc chystá naprosté zničení budoucnosti a nastolení zcela nového řádu pro příští generace. Je nejvyšší čas ho zastavit. Éra remaků ovládá Hollywood a nyní dorazila i do Japonska, které je vedle Jižní Koreje a Hongkongu v současnosti jednou z nejvýznamnějších filmových zemí ve východní Asii. Mise 1549 vznikla podle třicet let starého stejnojmenného filmu a už od prvních minut je jasné, že tady půjde především o neustálou drsnou akci. Těšte se na netradiční akční scény, v nichž vedle sebe bojují samurajové s meči i vojáci s moderními samopaly, přičemž ne vždy platí, že vyhrává ten s modernější výzbrojí. Na důrazu a působivosti dodává akčním scénám také úžasně prostorový zvuk v DTS.

Originální název: Sengoku jieitai 1549
Anglický název: Samurai Commando
Země původu: Japonsko
Rok vzniku: 2005
Délka: 119 minut
Režie: Masaaki Tezuka
Námět: Ryo Hanmura
Scénář: Harutoshi Fukui
Hrají: Yosuke Eguchi, Kyoka Suzuki, Masatô Ibu, Haruka Ayase, Hoshi Ishida, Kazuki Kitamura, Takeshi Kaga, Koji Matoba, Akiyoshi Nakao, Katsuhisa Namase, Daisuke Shima, Shin Takuma
Produkce: Masayuki Kaibara
Kamera: Osamu Fujiishi
Střih: Shinichi Fushima
Zvuk:Audio Dolby Digital 5.1: česky, japonsky Audio Dts: japonsky Titulky: české
Bonus:Interaktivní menu; Přímá volba scén; Upoutávka
Z obsahu časopisu:
Soundtracky
– Krvavý diamant
– Noc v muzeu
– Barevný závoj
TopDVD
– Krvavý diamant S.E.
– Parfém: Příběh vraha
– Dokonalý trik
– Poslední skotský král
– Sejmi eso
Recenze DVD hudba
– Nine Inch Nails – Live: Beside You In Time
– Melanie C – Live Hits
– Radůza – Půjdu, kam chci
– Suzanne Vega – The Videos
– The Cranberries – The Videos
– Snoop Dogg: Drop It Like It‘s Hot DVD
– Zyklon: Storm Detonation Live
– Salem: Live Demise
– Type O Negative: Symphony for the Devil
– The Beatles – From Liverpool to San Francisco
– John & Yoko – The Dick Cavett Show
– The Rolling Stones – Big Hits
– Bruce Springsteen With The Sessions Band – Live in Dublin
– B. B. King – Standing Room Only
– The Living Sea
– Dolphins
– Coral Reef Adventure
– Eric Clapton & Friends – Live 1986
– Madonna – The Wild Angel
– Bob Marley – The Legend Live
– Gregorian – The DVD Collection
– Led Zeppelin – Live at Knebworth 1979
– Rush – Exit… Stage Left
– Meat Loaf – Bat Out Of Hell (live in concert)
Profily
DVD recenze
– Krvavý diamant S.E.
– Parfém: Příběh vraha
– Dokonalý trik
– Poslední skotský král
– Sejmi eso
News
Photos copyright © Paramount Classics