Vlasta 2007/28 – Páni kluci

Časopis Vlasta opět vychází s DVD, ale nebude to třetí díl Troškovy trilogie Slunce, seno, erotika, jak by se dalo předpoládat, ale s českým filmem pro děti a mládež (na který se však jistě podívají i dospělí) Páni kluci, který volně čerpá z motivů Toma Sawyera od Marka Twaina, avšak je zasazen do našich českých reálií doby konce 19. století. Časopis s DVD vychází dnes ve středu 11. července za cenu 119,- Kč.

Ze zatáčky se ozývá supění lokomotivy táhnoucí lokálkový vlak do strmého kopce. Před přejezdem polní cesty zazní varovné zapísknutí. Po cestě běží kluk, mává rukama a přeskakuje dřevěnou závoru na koleje.
„Pane Patočka, zastavte, zastavte!“
Strojvůdce zahlídne kluka běžícího po kolejích proti lokomotivě. Z komína sací brzdy vyletí sloup bílé páry a mísí se s černým kouřem.
„Co je? Co se děje?“
„Je středa přece! Pan doktor jede dneska do města!“
Strojvůdce se praští do čela:
„A sakra! Málem bych na to zapomněl!“
Vlak stojí u přejezdu a po pěšině přichází vážným krokem pan doktor v buřince. Vedle něho jde hospodyně a nese panu doktorovi stoličku, aby na neobvyklém nástupišti mohl pohodlně vylézt do osobního vozu. A pak se lokomotiva se dvěma vozy dává znovu do usilovného pochodu tichým údolím vzhůru pod levínský hrad. Jenže za deset minut už je zase dole pod zatáčkou, vyráží k přejezdu, kluk běží a mává rukama a přeskakuje závoru.

Kdo by neznal tuto scénu jednoho z nejlepších českých dětských filmů „Páni kluci“. Film byl natáčen v krásném prostředí nádraží v Levíně a zasazen do období secese. V podobném koloritu se nese i jiný český film „Slaměný klobouk“, kde jednu z hlavních rolí hrála Iva Janžurová. Ta hraje i ve filmu Páni kluci, ale ne již mladou nevěstu, nýbrž dámu v letech, tetu malého Tomáše. Film je obdařen vynikajícími výkony nejen dospělých (Nárožný, Somr, Lábus, již zmiňovaná Janžurová a další) ale zvláště dětských herců.

Tři nerozluční kamarádi Tomáš, Jožka a tulák Hubert žijí v poklidném městečku Levín počátkem století. Tomáš žije u energické tety Apoleny a strýce Václava, kterým pořádně koření život. Jemu zase dělá naschvály bratranec Štěpán, žalobník a zlomyslný kluk. Po pozdním příchodu a následném trestu před celou třídou se Tomáš rozhodne získat odměnu pro nejlepšího žáka. Začne od spolužáků za různé protislužby dostávat pochvalné lístečky, ale pořád jich má málo. Za pomoci Huberta vniknou s Jožkou do ředitelny, kde se zásobí lístečky. Na školní slavnosti ale kluci svým vítězstvím vzbudí poprask a jsou ředitelem a učitelem Lopatou a zamčeni v kabinetě, než se rozhodne, co s nimi bude dál. Hubert jim však pomůže ven a všichni se rozhodnou pro útěk na místní hrad Pokštejn. Cestou hodí své šaty do řeky, aby vzbudili zdání, že se utopili. Druhý den je v městečku poprask utopili se tři kluci a navíc někdo vyloupil místní záložnu! Kluci na hradě najdou poklad ale jak to, že jsou v něm současné peníze?

Žánr: Dobrodružný
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1975
Délka: 85 min

Režie: Věra Plívová-Šimková
Námět: Mark Twain…. román Dobrodružství Toma Sawyera
Scénář: Vít Olmer
Hrají: Josef Somr, Petr Nárožný, Václav Lohniský, Karel Augusta, Jiří Lábus, Lubomír Kostelka, Michal Dymek, Vít Olmer, Josef Laufer I, Magdalena Reifová, Iva Janžurová, Zdena Hadrbolcová, Jan Vostrčil
Hudba: Petr Hapka
Kamera: Emil Sirotek
Text písně: Zdeněk Rytíř
Výroba: Filmové studio Barrandov – Výr. skupina: Oty Hofmana
Exteriéry: Levín, Litoměřice a okolí