Blesk – Téměř dokonalý zločin

Blesk nám v pátek 5. září 2008 nabídne Téměř dokonalý zločin za cenu 49,- Kč. Jde o titul, se kterým jsme již měli dříve tu čest . Nedlouho po sólovém vydání byl dokonce k dostání ve čtyřbalení s dalšími krimifilmy, takže jen pro připomenutí.

Ze zadního pokoje svého domečku v Georgii Annie Wilsonová užívá svých telepatických schopností k předpovídání budoucnosti sousedům. Vidí to, co ostatní nevidí, a mluví o věcech, které se jiní snaží udržet v tajnosti. Vdova se třemi nezletiletými kluky nese na svých bedrech nelehké břemeno problémů lidí z města, zatímco má sama se sebou co dělat. Nemůže se zbavit pocitu viny na tragické smrti svého milovaného manžela.

Její rady mají mimořádně hluboký dopad na nešťastného automobilového mechanika Buddy Cole, který má vůči ní téměř synovský vztah. A Valerie Barksdaleová hledá radu v záležitosti svého záletného manžela Donnieho.

I když Annie se ze všech sil snaží, upřednostňovat své tři chlapce Mika, Millera a Bena, nároky jejích nešťastných klientů často převládají. Když problémy Valerie Barksdaleové vrcholí, Annie se ocitne ve skutečném nebezpečí. Poradí totiž bezradné Valerii, aby svého manžela opustila. Během několika dalších dní se stane Annie terčem výhružek a nepříjemného vandalismu.

Brzy poté si vyjde Annie se svou přítelkyní Lindou do města do tanečního country klubu a narazí na Wayna Collinse, ředitele školy, do které chodí její syn, a jeho snoubenku Jessicu Kingovou.

Při tanci zahoří Wayne a Annie vzájemnou sympatií, ale než může přeskočit skutečná jiskra, rozdělí je sexy Jessica. Annie se náhodně stane svědkem toho, že Jessica má pletky s právním zástupcem Davidem Duncanem v zadní místnosti soukromého klubu.

Za několik dní Jessica zmizí. Wayne s otcem Jessicy nevědí, co si počít, a tak se obrátí na Annie, aby jim pomohla záhadu vyřešit. Annie zpočátku nenachází žádné stopy. Za nějaký čas ale Anniny vidiny vedou policii k rybníku, který patří místnímu člověku – Donniemu Barksdaleovi. Mrtvola je v něm nalezena a Donnie je zatčen za vraždu. Hlavním svědkem při soudním přelíčení, při kterém je Donnie obviněn z vraždy, je Annie. Necítí se dobře. Je na místě, kde je zpochybněna její integrita, kde je obnažována její duše a kde si z jejího "talentu" dělá Gerald Weems legraci. Její svědectví, že Jessica byla v osudnou noc, kdy zmizela, s Donniem, je zneváženo. Barksdale je nakonec odsouzen k uvěznění.

I když je Donnie Barksdale za mřížemi, život v Brixtonu je i nadále neklidný. Dojde ke strašlivé scéně, kdy se Buddy rozhodne pomstít svému otci a nic není platná ani intervence Annie. Buddy je nakonec vzat do vazby. Annie trpí svými vizemi, které neustále směřují k tomu, že Donnie, ačkoliv je to násilník a rváč, není ten kdo zabil Jessicu Kingovou. Annie, která se neustále budí vidinou své vlastní smrti rukama skutečného vraha, se snaží přesvědčit neoblomného státního návladního Duncana, aby znovu otevřel tento případ.

Nadpřirozená schopnost se stane děsivou ve chvíli , kdy se Annin "dar" stává její jedinou nadějí na záchranu sebe samé a na záchranu její rodiny. Annie nejen že musí přijít na to, kdo zabil Jessicu Kingovou, ale musí zabránit skutečnému vrahovi, aby se ona sama nestala jeho další obětí. 

Žánr: Drama  / Horor / Mysteriozní / Thriller
Země původu: USA
Rok vzniku: 2000
Délka: 111 minut
Původní název: The Gift
Světová premiéra: 20. prosince 2000
Premiéra v kinech ČR: 26. července 2001 s titulky
Režie: Sam Raimi
Scénář: Billy Bob Thornton, Tom Epperson
Produkce: Grant Curtis, Sean Daniel, Gregory Goodman, James Jacks, Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, Ted Tannebaum, Robert G. Tapert, Richard S. Wright
Hudba: Christopher Young
Kamera: Jamie Anderson
Společnost: Lakeshore Entertainment, Alphaville Films
Natáčeno: Effingham County, Georgia, USA / Guyton, Georgia, USA / Savannah, Georgia, USA / Springfield, Georgia, USA / Thunderbolt, Georgia, USA
Hrají: Cate Blanchett (Annabelle ‚Annie‘  Wilsonová), Giovanni Ribisi (Buddy Cole), Keanu Reeves (Donnie Barksdale), Katie Holmes (Jessica Kingová), Greg Kinnear (Wayne Collins), Hilary Swank (Valerie Barksdaleová), Michael Jeter (Gerald Weems), Kim Dickens (Linda), Gary Cole (David Duncan), Rosemary Harris (babička Annie), J.K. Simmons (šerif Pearl Johnson), Chelcie Ross (Kenneth King), John Beasley (Albert Hawkins), Lynnsee Provence (Mike Wilson), Hunter McGilvray (Miller Wilson ), Nathan Lee Lewis (Cornelius), Benjamin Peacock (Tommy), Clay James (Stanley), David Brannen (Ben Wilson), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky
Titulky: česky, maďarsky
Obraz: PAL 16:9 (1,85:1)
Bonus: 3 kinotrailery, Film o filmu, Hudební video, Filmografie herců a režiséra, Animované menu

{youtube}MQyQra6-9L8{/youtube}