Páteční Šíp – Vážení přátelé, ano

Deník Šíp se má vrátit k nabídce DVD a v pátek 5. září 2008 pokračovat ve vydávání československé filmové produkce. Tentokrát by to měl být film Vážení přátelé, ano za 49,- Kč. Satirická tragikomedie o muži, který nechtěl být náměstkem, ale řemeslníkem, aby se nakonec stal ředitelem.

Trpce veselý příběh z konce 80. let 20. století líčí soukromé a pracovní trable „současného“ úředníka, který nechtěl být „současným“ úředníkem. Během výměny funkcí v podniku na výrobu zdravotní keramiky Fortuna se samostatný referent Bohouš Fisher stane náměstkem nového ředitele Evžena Dlaska. Jenže Bohouš není tak úplně přesvědčený, že to je právě to, co by chtěl dělat. Jeho snem je spíše nějaká užitečnější, tvůrčí práce, například stavba kachlových kamen. Takže zatímco řeší všemožné problémy pracovní, například s opařenou mileneckou dvojicí, i soukromé, třeba se školními problémy svých dcer, nechá si přivézt nářadí ke stavbě kamen, sežene si odbornou literaturu a pustí se do práce.

Jeden z filmů, který ke své škodě utrpěl datem vzniku a při jehož sledování někde za úsměvem budete cítit hořkost a pachuť oné doby.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1989

Délka: 109 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. října 1989

Režie: Dušan Klein

Námět: Ladislav Pecháček (stejnojmenný román)

Scénář: Ladislav Pecháček, Dušan Klein

Produkce: Jiří Zika, Ivo Pitrák, Irena Ladýřová, Olga Zelenská

Hudba: Petr Hapka

Texty písní: Michal Hořáček

Kamera: Josef Vaniš

Společnost: Filmové studio Barrandov – výrobní skupina: 5. DVS, vedoucí Miloslav Vydra

 

Hrají: Milan Lasica (Bohouš Fisher), Jana Hlaváčová (Anděla), Rudolf Hrušínský (Bohoušův otec), Alena Kreuzmannová (Bohoušova matka), Jiří Kodet (Římský), František Řehák (Evžen Dlask), Valerie Zawadská (Monika), Marcela Ovčáková (Hanka), Michaela Ovčáková (Kamila), Jan Hrušínský (Wohanka), Pavel Zedníček (Jíra), Zita Furková (Jírova žena), Július Satinský (doktor Berka), Věra Vlčková (Berková), Gabriela Wilhelmová (ruštinářka), Jaroslava Obermaierová (Spišáková), Ota Sklenčka (Brunclík), Jiří Hálek, Marián Labuda, Miloslav Štibich, Stanislav Zindulka, Václab Mareš, Zdeněk Řehoř

Údaje o DVD (vydavatel Bonton Film / Centrum českého videa):

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Dušan Klein, Ladislav Pecháček, Milan Lasica)