DVD MOVIE č. 37 – Prach a popel, Laurel Canyon

Hlavním tématem srpnového čísla časopisu DVD MOVIE vydávaného vydavatelstvím OMEGA je film 300, o kterém jste si mohli přečíst recenzi i na našich stránkách. Přílohami jsou Laurel Canyon a Prach a popel. Číslo 37 bude v prodeji do 25. října 2007.

LAUREL CANYON

Známé údolí v Hollywoodu, Laurel Canyon, je místo, ve kterém mají své luxusní rezidence producenti a hudební hvězdy. V jednom takovém honosném sídle bydlí a má nahrávací studio hudební producentka Jane. Se svým milencem Ianem a jeho kapelou právě pracuje na nové desce, když jejich bohémský život ve stylu sex, drogy a rock´n´roll naruší syn Sam, který úspěšně dokončil studia medicíny na Harwardu a nyní se vrací do LA dokončit postgraduální studium neuropsychiatrie. Sam si s sebou přiváží i mladou a krásnou Alex. Mladý pár ovlivněný konzervativním způsobem života na Harwardu se střetává s jiným světem a kupříkladu taková Alex v něm nachází ledacos inspirativního.

Také pro ostatní přinášejí společné dny v Laurel Canyonu velkou změnu. Jane se bude muset znovu naučit, jaké to je být dobrou matkou, Sam je zase nucen slevit ze svých prudérních názorů. Režisérka Lisa Cholodenko natočila podle vlastního scénáře film, který v uvolněném rockerském prostředí příjemně odsýpá, má výbornou hudební stránku a především poskytuje dostatek prostoru výtečným hercům, kteří tenhle snímek táhnou do výšin. Jako mladý medik se tentokrát v pro něj poněkud nezvyklé, o to však lépe zahrané roli představuje Christian Bale (Americké psycho, Mechanik), jeho nezávisle založenou matku Jane ztvárnila neodolatelným způsobem Frances McDormand (Fargo, Na pokraji slávy), Alex si pak střihla svůdná Kate Beckinsale (Pearl Harbor, Underworld).

Originální název: Laurel Canyon
Rok vzniku: 2002
Země původu: USA
Žánr: Drama
Režie: Lisa Cholodenko
Scénář: Lisa Cholodenko
Hrají: Frances McDormand, Christian Bale, Kate Beckinsale, Natascha McElhone, Alessandro Nivola, Reef Karim, Melissa De Sousa, Rick Gonzalez, Lou Cutell

PRACH A POPEL
Jsme na Manhattanu, na popelečnou středu, čtyřicet dní před Velikonocemi. Kněz značí čela věřících křížkem z popela na znamení pokání a lítosti za hříšný život. A symbolicky právě v té době se okolím začnou trousit zvěsti, že se objevil Sean Sullivan, mladík, který se neuváženě zapletl s mafií a měl být podle všeho tři roky mrtvý. Teď, když se vrátil, budou chtít gangsteři vyrovnat staré účty a do nebezpečí se dostává i Seanův starší bratr Francis, jenž se zoufale snaží je z té nebezpečné situace dostat. Návrat manžela, kterého už dávno oplakala a zařídila se podle toho, zkomplikuje život i Seanově ženě, stejně jako místnímu gangsterskému bossovi, pro něhož je stále těžší držet nad Francisem kvůli jeho bratrovi ochrannou ruku.

Akční drama Prach a popel je autorským počinem Edwarda Burnse, který fim napsal, produkoval, režíroval a ještě si zahrál jednoho z bratrů, staršího Francise, zatímco do mladšího Seana se perfektně vtělil Frodo z Pána prstenů, Elijah Wood. Velký sympaťák Edward Burns se vedle hraní v cizích filmech stále více soustřeďuje na autorské snímky a točí příjemně neokázalé, nezávislé kousky. Právě takovým je i Prach a popel, který se vedle silného charisma ústřední dvojice Edward Burns – Elijah Wood, jíž to před kamerou společně náramně klape, může pochlubit také skvěle vystiženou atmosférou Manhattanu začátku osmdesátých let minulého století.

Originální název: Ash Wednesday
Žánr: drama
Rok vzniku: 2002
Země původu: USA
Režie: Edward Burns
Hrají: Edward Burns, Brian Burns, Elijah Wood, Oliver Platt, Rosario Dawson, James Handy, Julie Hale, Teresa Yenque, Brian Delate

O čem si můžete přečíst v časopisu:
Soundtracky
    * Simpsonovi ve filmu
    * Miss Potter
    * Harry Potter a Fénixův řád
      TopDVD
    * 300: Bitva u Thermopyl
    * Babel
    * Hollywoodland
    * Sunshine
    * Dopisy z Iwo Jimy
      Recenze DVD hudba
    * Bruce Springsteen – Live in Dublin
    * Nelly Furtado – Loose
    * Christina Aguilera – My Reflection
    * Eminem – Aka
    * Elvis Thru The Years
    * Tokio Hotel: Schrei / Live
    * Marduk: Blood Puke Salvation
    * Různí interpreti: Monsters of Death
    * Arcturus: Shipwrecked in Oslo
    * Kiss – Kissology Volume II
    * Seven Witches – Years of the Witch
    * Angra: Rebirth World Tour – Live in Sao Paulo
    * Queensryche: Mindcrime at the Moore
    * Lacrimosa: Lichtjahre
    * The Allman Brothers – Woodstock and New York
    * Elvis Costello – The Juliet Letters
    * Elvis Costello – Live: A Case For Song
    * Dave Matthews and Tim Reynolds – Live at Radio City Music Hall
    * Bob Marley – Up Close and Personal
      Profily
    * Cate Blanchett
      DVD recenze
    * 300: Bitva u Thermopyl
    * Babel
    * Hollywoodland
    * Sunshine
    * Dopisy z Iwo Jimy
      News
Photos Copyright © 2002 – Sony Pictures Classics – All Rights Reserved

++Příbuzné texty+:
• Co vychází na DVD v září