Svět DVD 2007/09 – Lola běží o život, Souboj s nebem

Školáci zasedli zpátky do školních lavic a regály půjčoven a obchodů už se zase zelenají áčkovými tituly. Zářijové vydání Světa DVD je toho jasným důkazem, protože se v něm hity musely vyloženě prát o každou stránku. Cena 248,– Kč.

Fronta k vašemu přehrávači se tak leskne hvězdami, až oči přecházejí. Clint Eastwood zkoumá válečný konflikt hned ze dvou stran, ve Vlajkách našich otců a Dopisech z Iwo Jimy, Nicolas Cage se pro vás rozpálil do běla v komiksovém Ghost Riderovi, kterého jsme doplnili tématickým článkem o filmových komiksech, které (už) možná neznáte. Horko vám bude i při sledování Boyleova snímku Sunshine, jehož DVD je přímo napěchováno bonusy. S potěšením kvitujeme i návrat distribuční společnosti Buena Vista na český trh.
V tomto čísle je zastoupena akční sci-fi Deja Vu, která jistě chyběla v mnoha poličkách. V budoucnu od ní můžete očekávat především Disneyho animovanou klasiku a další záplaty starých distribučních dluhů. K těm ostatně dochází i jinde, v oblasti televizních seriálů. Vypadá to, že český trh konečně prolomil dlouholetou smůlu a čeká ho záplava DVD na pokračování. Více se tomuto fenoménu budeme věnovat v příštím čísle. Vedle DVD recenzí jsme pro vás samozřejmě připravili i notnou porci omáčky. Mezi portréty najdete snad všechny herecké generace – veterány zastupuje drsňák Clint Eastwood, kterému jen o pár stránek dál sekunduje Hugh Grant, který už má za sebou i krizi středního věku. Paula Walkera pro změnu to nejlepší ještě čeká. Komu z nich nejvíc držíte palce? Pokud si nemůžete vybrat, doporučujeme lahůdkami vonící kinosekci, ve které je hrdinů na výběr opravdu dostatek. S našimi přílohami pak procestujete světa kraj. S uběhaným akčním dramatem Lola běží o život se podíváte do pulzujícího Berlína a Souboj s nebem vás ponoří do deprese moderního Mexico City. Nebo jste spíš na jednohubky? Nezapomínejte na naší třetí přílohu plnou filmových upoutávek. I na ní je spousta věcí k ochutnání.

Lola běží o život

Berlín. Současnost. Letní den, v němž minuty rozhodují o lásce, životě a smrti. Lole a Mannimu je něco přes dvacet a jsou milenci. Manni pracuje jako kurýr pro pochybného překupníka s auty. Poslední akce však nedopadne podle plánu. Vletí v metru do náruče revizorům a ztratí igelitku se 100.000,– DM, které si má šéf za dvacet minut vyzvednout. Zoufalý Manni volá Lole. Co si počít? Když ty peníze nesežene, zemře. Lolin mozek pracuje naplno. Má dvacet minut na to, aby sehnala sto tisíc, dvacet minut na záchranu Manniho života. Lola vyrazí z domu do ulic Berlína vyběhat sobě a Mannimu život, sehnat nějak někde sto tisíc. Lola běží ne jako, ale o život.

Země původu: Německo
Rok vzniku: 1998
Žánr: Akční thriller
Originální název: Lola rennt
Délka: 81 minut

Souboj s nebem

Marcos, který je řidičem v rodině generála, unesl se svou ženou malé dítě kvůli výkupnému, ale děcko nečekaně zemřelo a Marcos se tím trápí. Když veze generálovu dceru Anu z letiště, svěří se jí a Ana, která se prostituuje pro vlastní potěšení, mu pro útěchu nabídne sex. Marcose nepřestávají sužovat výčitky svědomí, a vydá se proto se zástupem kajícníků na pouť k Panně Marii Guadalupské. Ve svém druhém filmu, vybraném letos do hlavní soutěže v Cannes, se Carlos Reygadas vrací k tématům, jež rozvíjel už ve svém pozoruhodném debutu Japonsko. Jsou to témata sexu, smrti a duchovního rozměru života. Vztah Marcose, Any a Marcosovy ženy je zasazen do tísnivé atmosféry přelidněné metropole, kde chudší vrstvy obyvatel domorodého původu nejsou s to zakořenit v městském prostředí, hledají náhražková uspokojení a duchovní spásu v náboženství. Záběry orálního sexu, jimiž režisér nešetří, nepůsobí ani trochu pornograficky, naopak získávají v kontextu filmu až metafyzický rozměr.

Země původu: Mexiko, Německo, Francie, Belgie
Rok vzniku: 2005
Žánr: Drama
Originální název: Batalla en el cielo
Anglický název: Battle in Heaven
Délka: 98 minut