Blesk s DVD – Dědictví aneb Kurvahošigutntag

Režisérka Věra Chytilová patří k nejvýraznějším osobnostem české kinematografie. V úterý 25. září 2007 vychází Blesk společně s DVD Dědictví aneb Kurvahošigutntag. Je to komedie, ale současně moralita, která ukazuje co s člověkem dokáží udělat peníze. Cena 42,- Kč (s Bleskem 49,–). V pátečním Blesk magazínu pak najdete originální obal DVD.

Bohuš Stejskal je rázovitý vesnický chlapík, který žije sám v malé moravské vesnici v rozpadající se chalupě. Pracuje jako dřevař, většinu času však se svými kumpány tráví popíjením slivovice nebo piva v hodpodě a zahálčivým povalováním v trávě. Jeho poklidný a vcelku spokojený život se změní v okamžiku, kdy se objeví elegantní advokát Ulrich, který překvapenému Bohušovi oznámí, že zdědil obrovský majetek. Bohuš se stává milionářem … Náhlý přerod se neobejde bez komplikací a Bohuš se se svým novým postavením ne vždy snadno sžívá. Běh událostí má čím dál rychlejší spád a zdá se, že již probíhá zcela nezávisle na Bohušově vůli … Komedie s výraznými herci (Boleslav Polívka, Miroslav Donutil) vzniklá v osvědčené spolupráci režisérky Věry Chytilové a Bolka Polívky.

Chytilová studovala původně architekturu, pracovala jako kreslička, laborantka, manekýnka. Před kamerou se objevila v malé roličce ve filmu Císařův pekař a pekařův císař; za kamerou začínala na Barrandově jako klapka, odtud se vypracovala až na pomocnou režisérku. Vystudovala FAMU, absolvovala hraným středometrážním snímkem Strop. Debutovala dokumentem Pytel blech. V posledních letech natočila několik filmů, které jsou moralitami a odráží absurditu dnešní společnosti.

Takovým filmem je například snímek Pasti, pasti, pastičky, který otevřeně deklaruje feministické názory. V podobném duchu se odvíjí i film Dědictví aneb Kurvahošigutntag, který věrně vystihuje období po roce 1989, kdy se díky restitucím objevila spousta rychlokvašených kapitalistů, kteří nečekaně přišli k penězům a ihned se cítí být nadřazenými pro svůj majetek a oprávněni rozhodovat o životech druhých.

Zadní strana

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1992

Premiéra: 1. prosince 1992

Délka: 120 minut

Režie: Věra Chytilová

Námět: Věra Chytilová

Scénář: Věra Chytilová, Bolek Polívka

Produkce: Space Films, Polytechna

Hudba: Jiří Bulis

Kamera: Ervín Sanders

Střih: Jan Mattlach

Hrají: Boleslav Polívka, Miroslav Donutil, Jozef Kroner, Anna Pantůčková, Dagmar Veškrnová, Šárka Vojtková, Pavel Zatloukal, Jiří Pecha

Nejlepší hlášky z filmu:

* „Doktore, napí sa, nebo ťa vyměním!!“

* „A co ty, první světová skupino.“

* „Bez bab, chlapi, řeklo se bez bab.“

* „Dívajte sa na ňu! Prý hérečka… Kurva je to, šak já ju znám, šak já s ňú žiju.“

* „A co to žere?“ „Nebojte se, teta, vás ne.“

* „Mně je tak blbě, že nemám ani tužku.“

* „To je Kája! Kájo, poď sa ožrat.“

* „Nová doba. Host vyhazuje vrchního!“

* „Pani doktorko, věříte v Boha?“ „Ne, nejsou žádný důkazy, nikdy ho nikdo neviděl.“ „Tož vašu p… jsem taky nikdy neviděl a vim, že ji máte!“

* „Slečno, nemate něco k pití? Ja mam takovy hlad, že nemam s kym spat.“

* „Jak dělal, co dělal, ona dělala, co jsem měl dělat?“

* „Tož Vlasto, nedělaj ze sebja krávu…“

* „Co je to za hospodu, kde sa nesmí ani zabékať“

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: upoutávky, film o filmu, fotografie