Šíp – Zabil jsem Einsteina, pánové

 

V úterním Šípu dne 25. září 2007 vychází příloha s dalším českým filmem, který je cenným přírůstkem do filmotéky milovníků sci-fi filmů. Jde o komedii z roku 1970 s názvem Zabil jsem Einsteina, pánové, o které jsme se již zmiňovali dříve. Cena 40,- Kč

 

 

Řada špičkových českých herců a humor, který funguje i po desítkách let. To je komedie Oldřicha Lipského Zabil jsem Einsteina, pánové… Film, který právem patří do Zlaté kolekce českých filmů.  

 

 

 

Děj této bláznivé sci-fi komedie se odehrává střídavě v Americe někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí a v Praze roku 1911. Vědci vedení dr. Moorem cestují do minulosti, aby z dějin odstranili Alberta Einsteina, na základě jehož prací v budoucnosti skupina nukleárních fyziků vyvine bombu G, která způsobuje že ženám rostou vousy.

 

 

 

Na výpravě do minulosti Moora doprovází matematik Frank Pech a pohledná historička Gwen Williamsová. Plán vychází z historických záznamů, podle nichž Einstein v domě bankéře Wertheima málem zahynul pod těžkým lustrem, který spadl na místo, kde chvíli předtím stál. Trojice má tragédii jenom napomoci tím, že zmaří vědcovu záchranu. Stroj v Praze přistane, ale vše se postupně hatí. Frank se seznámí s geniálním počtářem a velkým uličníkem Františkem, svým budoucím otcem. Chlapec zahyne místo Einsteina a Frank, který se nemohl narodit, mizí. Expedice se nezdařila…

 

 

 

Po prvním neúspěchu akce opakují vědci tuto cestu podruhé, ale zároveň s nimi tentokrát i skupina zločinných fyziků. Navzájem se v minulosti střetnou ve snaze zabít/zachránit profesora Einsteina. Členka týmu Gwen tentokrát zvolí vůči Einsteinovi ženské zbraně, lstí jej zachrání a přesvědčí ho, aby nechal fyziky a věnoval se hře na housle.

 

 

Po návratu zpět do budoucnosti je vše jinak. Moore s hrůzou zjistí, že je jediným pravým mužem. Chemie, která v nové historii ovládla svět místo fyziky, způsobila mužům "ženskou" mutaci, která jim zabránila mít potomky. Moorovi nezbývá než zplodit nové generace a vynalézt "spásnou" atomovou bombu. 

 

 

 

Zapletený příběh je plný výborných komických situací a určitě stojí za to jej shlédnout! Ostatně jako řadu dalších českých komedií z této doby. Ve filmu vystupuje plejáda skvělých herců (Brejchová, Janžurová, Růžičková, Čepek, Hlinomaz, Kemr, Libíček, Lipský…). 

 

 

 

Film je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky Alberta Einsteina ovlivnila vývoj života na naší planetě. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která míří do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minula. Podle tvrzení autorů filmu je skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život, historickým faktem. 

 

 

 

Příběh byl natočen podle předlohy spisovatele Josefa Nesvadby Einsteinův mozek. Tato próza z přelomu padesátých a šedesátých let spolu s dalšími díly Tarzanova smrt a Výpravy opačným směrem se staly milníkem ve vývoji české literární fantastiky. Nesvadba v nich navázal na tradici filosoficky a sociálně laděné prózy Karla Čapka a Jana Weisse. Stal se zakladatelem literárního proudu, který v české fantastice později ovládl osmdesátá léta. 

 

Žánr: Sci-fi / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1969

Délka: 95 minut

Kinopremiéra: 27. února 1970

Režie: Oldřich Lipský

Pomocná režie: Tomáš Svoboda

Asistent režie: Stanislava Hutková, Marta Kunstová

Námět: Josef Nesvadba, Miloš Macourek, Oldřich Lipský

Scénář: Josef Nesvadba, Miloš Macourek, Oldřich Lipský

Produkce: Jiří Krejčí

Kamera: Ivan Šlapeta

Druhá kamera: Emil Sirotek

Asistent kamery: Richard Valenta Hu: Vlastimil Hála

Architekt: Jindřich Goetz

Výtvarník: Vladimír Dvořák

Kostýmy: Theodor Pištěk ml., Fernand Vácha, Magdalena Lautnerová, Jaroslava Adámková

Masky: Jiří Hurych, Miloš Bobek, Jiřina Pahlerová

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Jiří Kejř

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Novotný – Kubala

Hrají: Jiří Sovák (profesor David Moore), Jana Brejchová (doktorka historie Gwen Williamsová), Lubomír Lipský (profesor Frank Pech), Iva Janžurová (Betsy, Frankova žena), Petr Čepek (profesor Albert Einstein), Radoslav Brzobohatý (profesor Robert Grant), Svatopluk Beneš (tajemník OSN Giacometti), Jan Libíček (Smith, člen Grantovy bandy), Viktor Maurer (sekretář OSN Snyder), Miloš Kopecký (bankéř Guido Wertheim), Stella Zázvorková (Vilma, Wertheimova žena), Oldřich Musil (rektor Rath), Josef Hlinomaz (inspektor policie), Karel Effa (zástupce velitele policie), Josef Bláha (ředitel fyzikálního ústavu), Josef Kemr (vynálezce profesor Hughes), Vladimír Hlavatý (rada Vágner), Josef Beyvl (chlípný profesor Wurm), Zdeněk Dítě (režisér v Národním divadle), Andrea Čunderlíková (klapka), Vlastimil Hašek (inspicient), Ivo Gübel (fiakrista), Otto Lackovič (asistent), Vydra Václav ml. (režisér), Helena Růžičková (kuchařka), Josefa Pechlátová (Laurinová), Karel Pavlík (mluvčí zmutovaných mužů), Regina Rázlová (skriptka), Jaroslav Štercl (vrchní Franc), Jiří Krampol (asistent), Jarmila Gerlová (herečka Swansonová), Zdeněk Braunschläger (jídlonoš), Marta Richterová (maskérka), Jiří Hálek (člen Grantovy bandy), Vladimír Zátka (malý František, Frankův otec), Jindřich Narenta (televizní hlasatel), Jedlička Antonín (hlas počítače), Jan Pohan (pobočník), Oldřich Velen (dirigent v Národním divadle), Vladimír Hrubý (planetář), Dana Hlaváčová (komorná Emilka), Jiří Lír (lékárník Lier), Luba Skořepová (dáma s lorňonem), Oldřich Dědek (policista), Mirko Musil (delegát-muž s ňadry), Stanislav Litera (delegát-muž s ňadry), Josef Hajdučík (delegát-muž s ňadry), Stella Májová (manželka), Marcela Mlacovská (manželka), Jitka Cerhová (manželka), Jana Krampolová (manželka), H. Bohatová (manželka), Petra Černocká (posluchačka), Lorna Homoláčová (posluchačka), Karel Engel (policista), Jiří Plachý (policista), Jaroslav Tomsa (policista), Karel Vítek (policista), Ladislav Dražan (vrchní), Jana Sedlmajerová (studentka Geislerová), Karel Hejsek (kameraman), Rudolf Jokl (kameraman), Jaroslav Kupšík (kameraman), Václav Štekl (muž-barmanka), Hana Houbová (dáma ve společnosti), Vlastimil Chejn (mechanik), Oldřich Lukeš (generál), Jan Maška (delegát), Vladimír Navrátil (delegát), Robert Morávek (vrátný v Národním divadle), Pavel Navara (pilot), Josef Mojžíš (zvukař), Jarmila Orlová (konferenciérka), Ivo Palec (asistent), Eva Rubínová (laborantka), Svatopluk Skládal (nosič), Václav Halama (pomocník nosiče), Miroslav Smrček (asistent kamery), Antonín Soukup (šlechetný pán), Jan Víšek (asistent), Otakar Rademacher (pilot), Pavel Jareš (host), Vilém Lipský (host), František Šeba (host), Adolf Široký (host), M. Jelínek (host), Alois Zouhar (hudebník), Josef Puffler (hudebník), Václav Čechák (hudebník), Hilbert (hudebník), Vladimír Král (hudebník), D. Špačková (posluchačka), Zuzana Talpová (asistentka), Vondráček (Clark), Leichner (pianista), Alena Kreuzmannová (hlas ženské podoby Franka Pecha)

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky  

Titulky: česky

 

 

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Filmografie, fotogalerie, rozhovory (Lubomír Lipský, Iva Janžurová, Ivan Šlapeta)