Právo s DVD – Roming

Páteční Právo sáhne 5. září 2008 do české tvorby a nabídne zánovní Roming za 49,- Kč. Komediálně laděná roadmovie o putování tří Romů ze Severu Čech na Slovensko.

Roman dal kdysi dávno kamarádovi slib, že až jejich děti dospějí, ožení se Romanův syn Jura s jeho dcerou. Cesty rodin se rozešly. Po letech přichází dopis, nevěsta dosáhla dospělosti a je třeba dávný slib naplnit. Potíž je v tom, že Jura je moderní, racionálně uvažující mladík, studuje vysokou školu, chodí s atraktivní blondýnou, ženit se nechce a už vůbec nestojí o děvče odkudsi ze slovenské vesničky, které v životě neviděl. Po otcově naléhání nakonec souhlasí, že se pojede na tajemnou nevěstu podívat. Výprava, jíž velí tatínkův velmi svérázný kamarád Stano, se stane nepřetržitým sledem bláznivých situací, často s komicko-katastrofickým nádechem. Stano má totiž v sobě nespoutanou duši věčného tuláka a neodolatelného dobrodruha.

Detailní informace například zde , anebo taky zde .

Komentáře jsou docela protichůdné, tak aspoň nějaký:

Není to špatný film, je prošpikovaný mnoha vtípky a šprky, bohužel skutečně vtipnou funkční scénu, kdy se budete řáchat smíchy déle než deset sekund, najdete pouze jedinou. To by nemuselo vadit, ROMing má myšlenku, je protkán mnoha vážnými a filosofickými scénami o životě. Jenomže ve výsledku vše působí jako spletenec něčeho, čemu chybí pořádný příběh a přehlednost. Ano, i když má být ROMing komediální roadmovie, což chápu jako něco víc, než že jedete v autě od místa k místu a občas něco prohodíte, čekal jsem "jízdu". Jenomže brzy přestáváte tušit, s kým se to vlastně hlavní hrdinové právě baví, kde se hlavní hrdinové nacházejí a proč to či ono dělají.

Žánr: Komedie
Země původu: Česká republika
Rok vzniku: 2007
Délka: 105 minut
Premiéra v kinech ČR: 31. května 2007
Režie: Jiří Vejdělek
Námět:  Marek Epstein
Scénář: Marek Epstein
Produkce: Tomáš Hoffman, Rudolf Biermann, Andrei Boncea, Misu Predescu
Hudba: Vojtěch Lavička
Kamera: Jakub Šimůnek
Společnost: In Film PRAHA / INFINITY PRAGUE Ltd, s.r.o. / MediaPro Pictures / Česká televize / Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie / Ministerstvo kultury SR 
Natáčeno: Most, Ústí nad Labem

Hrají: Bolek Polívka (Stano), Marián Labuda (Roman), Vítězslav Holub (Jura) – dabing Saša Rašilov, Jean Constantin (Somáli) – dabing Jiří Plachý, Corina Moise (Bebetka) – dabing Jitka Moučková, Vladimír Javorský (pošťák, ďábel, bůh), Emanoil Florentina (Somáliová), Oldřich Vlach (farář), Jan Surmaj st. (Mihajli), Eva Leinweberová (úřednice), Jaromír Nosek (policista), Miroslav Hanuš (policista), Milan Šenki ml. (Mihajliho syn)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky
Titulky: česky pro neslyšící, anglicky
Obraz: 16:9
Bonus: Film o filmu, Trailer

{youtube}ZJndv1xWX6w{/youtube}