Svět DVD 2007/10 – Černá Dahlia, Král videoher

Časopis Svět DVD patří dnes již do kategorie těch dražších poskytovalelů příbalových DVD, na druhou stranu v něm naleznete ne jedno, ale hned 3 DVD. Jsou to: Král videoher, Černá Dahlia a třetí DVD s trailery a filmy o filmech. Cena 248,– Kč.

Recenzi na film Černá Dahlia jsme už na našem serveru publikovali již dříve, a můžete si ji přečíst zde: Černá Dahlia (recenze).

ČERNÁ DAHLIA

Mistr dlouhých záběrů, hutných příběhů a velkých hrdinů, Brian De Palma, se vrátil s adaptací detektivní klasiky od Jamese Ellroye (L.A. – Přísně tajné). Popadněte baloňák a klobouk. Bez těch správný chlap neudělá ani krok.
A Dwight do téhle sorty lidí určitě patří. S obličejem utřinosa (Josh Hartnett je na tyhle role možná až příliš mladý) sice nebudí dostatečný respekt, ale odvahou neplýtvá jen před pohlednými dívkami, na rozdíl od svého zkušenějšího kolegy Leeho. Ten je mnohem ambicióznější, co se týče služebního postupu, takže když se na scéně objeví mediálně provařený případ Černé Dahlie, hollywoodské hvězdičky, které někdo nožem vyrobil úsměv od ucha k uchu, začne být doslova posedlý honbou za pachatelem. To jenom nahrává vznikajícímu milostnému trojúhelníku mezi Dwightem a Leeovou snoubenkou Kay. Ve světě plném korupce a intrik vás však může i pouhá myšlenka na zakázané ovoce přivést do velkých problémů. Dwightův život se navíc brzy zaplní hned několika osudovými ženami.

Dlouho očekávaná noirová kriminálka měla všechno. Velezkušeného režiséra, hvězdné obsazení (dívčí část ansámblu je trochu slavnější, hoši se naopak o poznání víc snaží) a vizuální stránku doslova k nakousnutí. Ale jako by se De Palma až příliš soustředil na vykreslení dobové atmosféry a technických fines a zapomněl krotit Ellroyův scénář, plný matoucích odboček, slepých uliček a komplikovaných postav. Především femme fatale v Černé Dahlii nepůsobí dojmem bezcitných omotávaček. Ano, každá z nich Hartnetta uhrane a dostane tam, kam potřebuje (tj. na lopatky), ale přerod z drsňáka ve zmanipulované jehňátko a zase zpátky nepůsobí příliš věrohodně a díky neustálým zvratům, které nejsou pečlivě vygradovány a propojeny, se divák cítí od příběhu poněkud odtržený. Svou vinu na tom má jistě i ospalé tempo a poněkud přetažená dvouhodinová stopáž (tady se mělo pár stránek nemilosrdně vytrhat). Pokud však máte pro muže zákona slabost a rádi si dopřáváte voice-overové drsňáky, kteří pod vybouleným kabátem svírají osmatřicítku, dá vám De Palma dostatek důvodů, proč si Dwighta oblíbit. Na DVD najdete kromě filmu i záběry z natáčení a rozhovory s tvůrci a herci. Samozřejmostí je ostrý a čistý obraz, který dá filmu vyniknout jako hrdé poctě hollywoodské noirové klasice.

Původní název: The Black Dahlia, USA/Německo 2006
Výrobce: Millenium Films
Distributor: Magic Box
Délka: 121 minut
Režie: Brian De Palma
Hrají: Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johansson, Hilary Swank
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DD 5.1, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: rozhovory, záběry z natáčení, trailery

KRÁL VIDEOHER

Počítačoví nerdové chtějí sežrat vaše bránice. Utíkej, kdo můžeš. Nejlépe pro popcorn.
Sandlerovky se staly v dnešním Hollywoodu jedním z úspěšných a spolehlivých fenoménů. Adam přijde, Adam natočí, Adam vydělá spoustu peněz. Jeho kamarádi už na tom tak dobře nejsou. Rob Schneider tu a tam něco zplodí, ale žádná sláva to není. Teď je na řadě ten třetí vzadu, Allen Covert.
Mohli jste ho vidět ve vedlejších roličkách většiny Sandlerových filmů, a i když nepatří zrovna k modelům, jeho smysl pro komediální timing ho přibližuje na dohled první lize. Krále videoher si sám napsal, protože zbožňuje počítačové hry a bezservítkový humor. Obojího tu najdete požehnaně. Covert hraje pětatřicetiletého betatestera Alexe, který celé dny tráví hraním her a v noci pak se svým spolubydlícím hulí ostošest. Oba jsou natolik mimo realitu, že zapomenou platit účty a čeká je vystěhování. Náš hrdina se proto chtě nechtě musí nakvartýrovat ke svojí babičce. Tím však starosti teprve začínají, protože do firmy nastupuje nová ředitelka vývoje, disponující tak vnadnými křivkami, až z toho chlapcům zamrzají joysticky. Alex se do ní zamiluje na první pohled a motivuje ho to k dokončení vlastní hry, kterou už dlouhé měsíce vymýšlí. To by tu však nesměl být zákeřný J. P., geniální vývojář, jehož mimoňství už přesáhlo hranice všech známých galaxií. Jde mu jak o novou šéfovou, tak o Alexovy nápady. Kdo z nich to dřív dotáhne do finálního levelu?

Samozřejmě Alex! To není žádné tajemství, protože i v crazy komediích fungují klasická hollywoodská pravidla. V tomhle případě vám však chatrný scénář zpříjemní spousta narážek na herní průmysl, marihuanu ve všech možných podobách a mimořádně agilní důchodce. Král videoher ve své dětinskosti ani nestíhá být nechutný, protože většina gagů se soustředí na citace z jiných filmů nebo absurdní situace, ve kterých vynikne, jak moc jsou lidé z herního průmyslu vzdáleni realitě. Ve skutečnosti je to samozřejmě úplně jinak, ale proč nehodit realitu za hlavu a nezasmát se u vydařené komediální jízdy, ve které se děj nestačí zadrhnout a hlavní hrdina se sice chová jako teenager, ale údaj v občance prozradí jeho „přetočený tachometr“. Díky tomuto časovému paradoxu je Král videoher filmem pro všechny, kdo si nepřestali hrát. A je vlastně úplně jedno, jestli mluvíme o nejnovější 3D střílečce, nebo o deskovém Člověče, nezlob se.

Původní název: Grandma’s Boy, USA 2006
Výrobce: Happy Madison Productions
Distributor: Magic Box
Délka: 94 minut
Režie: Nicholaus Goossen
Hrají: Allen Covert, Linda Cardellini, Shirley Jones, Kevin Nealon
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DS 2.0, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: trailery