Filmhouse – Dotek Medúzy

 

Nevím jak pro koho, ale pro mne platí název edice Filmhouse Filmové návraty beze zbytku. Ve středu 10. září 2008 se tak titulem Dotek medúzy vrátím za 49,- Kč (59,- Sk/ 1,96 EUR) do doby, kdy jsem jako školák tenhle thriller hltal s vykulenýma očima v kinech. 

 

 

Proč byl ve svém bytě brutálně napaden podle všeho bezúhonný podivínský spisovatel John Morlar? Na to se snaží přijít francouzský vyšetřovatel Brunel, který postupně odkrývá síť zdánlivé neuvěřitelných tajemství kolem muže s děsivým pohledem a ještě mnohem děsivějším darem. Ačkoli se Dotek Medúzy zpočátku tváří jako běžný příběh o kriminálním vyšetřování, stejně jako inspektor Brunel brzy pochopíte, že máte co dělat s jedním z nejvýjimečnějších a nejmrazivějších případů, s jakými jste se dosud setkali. Konečně se vám dostává do rukou legendární thriller o lidském zlu s pronikavým pohledem. 

 

 

Zlo ve své krystalické absolutní podobě vystrkuje růžky a nebojí se ukázat prostředníček celému lidskému pokolení. Na počátku filmu neznámý muž sleduje na televizní obrazovce poslední chvíle posádky vesmírné lodi Achilles 6, která osudně vybočila z původně stanovené dráhy, když ho někdo zabije několika silnými údery do hlavy těžkou soškou. Vyšetřování vraždy se chopí francouzský inspektor Brunel, který je právě na výměnné stáži v Londýně. Ačkoli oběť, spisovatel John Morlar, je už oficiálně dvě hodiny mrtvý, náhle začne chroptět. Okamžitě je převezen do nemocnice a napojen na přístroje. Jeho mozek vykazuje neuvěřitelně čilou činnost. 

 

 

Brunel v rámci vyšetřování vyhledá doktorku Zonfeldovou, Morlarovu psychiatričku. Ta mu s hrůzou vypráví podivné věci: Morlar měl přeludy, byl přesvědčen, že má sílu přinášet neštěstí a cítil se zodpovědný za vše zlé, co během jeho života postihlo lidi kolem něj. Bigotní irská chůva se od něho nakazila spalničkami a zemřela, rodiče, s nimiž jako chlapec trávil ne příliš šťastné dětství, porazilo auto, když stáli na okraji útesu a pozorovali moře, několik jeho nepřátel z dětských let zahynulo při velkém požáru školy. Doktorka pochopitelně podobným přeludům nevěří a svého pacienta léčí stejně jako ostatní, kteří k ní přijdou se svými problémy. 

 

 

Doktorka Brunelovi vypráví i o nevydařeném Morlarově manželství, jeho znetvořeném dítěti, které zemřelo nedlouho po narození, a také o záhadné smrti jeho ženy Patricie, která zahynula spolu s milencem při autonehodě krátce potom, co svému muži oznámila, že ho opouští. Zdá se, že nejeden člověk (soused, otec Patricie i další) by měl motiv, proč podivínského muže zprovodit ze světa. Inspektor Brunel se však v souvislosti se spisovatelem začne spíš zajímat o problémy telekineze, jevu, při němž síla myšlenky ovlivňuje hmotu. Pacient je mezitím stále naživu a jeho mozek pracuje stále horečnatěji. 

 

 

Doktorka Zonfeldová se sama doznává z pokusu o vraždu Johna Morlara a nakonec spáchá sebevraždu. Přesvědčil ji totiž o svých schopnostech tím, že jako důkaz do centra Londýna nechal zřítit dopravní letadlo. Zabila ho tedy v okamžiku, kdy způsobil katastrofu na měsíční základně. Poté Brunel ale při svém pátrání nachází ve spisovatelově deníku záznam o dalším plánovaném neštěstí – zničení Minsterské katedrály. Ovšem to zdaleka není konec…  

 

 

Richard Burton má jeden z nejšílenějších pohledů, jaké dokáže vaše imaginace vstřebat a jeho schopnosti daleko předčí i to, co by si přála polovina komiksových superhrdinů.  

 

 

Žánr: Drama / Mysteriozní / Thriller

Země původu: Francie / Velká Británie

Rok vzniku: 1978

Délka: 105 minut

Světová premiéra: 14. dubna 1978 – New York, USA

Původní název: The Medusa Touch

Režie: Jack Gold

Námět: Peter Van Greenaway

Scénář: John Briley

Produkce: Anne V. Coates, Jack Gold, Denis Holt, Arnon Milchan

Hudba: Michael J. Lewis

Kamera: Arthur Ibbetson

Společnost: Coatesgold / Incorporated Television Company

Natáčeno: Bristol Cathedral, College Green, Bristol, Velká Británie / Herne Bay, Kent, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Reculver, Kent, Velká Británie  

Hrají: Richard Burton (John Morlar), Lino Ventura (Brunel), Lee Remick (doktorka Zonfeldová), Harry Andrews (asistent komisaře), Alan Badel (Barrister), Marie-Christine Barrault (Patricia), Jeremy Brett (Edward Parrish), Michael Hordern (Atropos), Gordon Jackson (doktor Johnson), Michael Byrne (Duff), Derek Jacobi (Townley), Robert Lang (Pennington), Avril Elgar (paní Penningtonová), John Normington (ředitel školy), Robert Flemyng (soudce McKinley), Philip Stone (Dean), Malcolm Tierney (Deacon), Norman Bird (otec), Jennifer Jayne (matka), James Hazeldine (Lovelass), Wendy Gifford (recepční), Gordon Honeycombe (TV hlasatel), Mark Jones (seržant Hughes), Maurice O’Connell (seržant Robbins), Frances Tomelty (chůva), Brook Williams (nemocniční bratr), Victor Winding (policejní důstojník), Anthony Blackett (policejní důstojník), Denyse Alexander (nemocniční doktor), John Flanagan (konstábl), Stanley Lebor (policejní doktor), George Innes (řidič dodávky), Cornelius Bowe (Morlar – dítě), Adam Bridges (Morlar – ve věku 10 let), Joseph Clark (Morlar – ve věku 14 let), a další  

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky 

Titulky: česky, slovensky 

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1) Digitally Remastered

Bonus: žádný 

Přístupnost: 15

Regiony: 2