Vapet vás baví – Terč

Pokud jsem se minule podivoval (pozitivním směrem) nad úrovní titulů vydavatelství Vapet, v poslední upoutávce mě čekalo další překvapení. Ve čtvrtek 11. září 2008 by nás na pultech měl čekat Gene Hackman a Matt Dillon v akčním thrilleru Terč za 42,- Kč.

Informace, (ne)dohledatelné v českém jazyce o tomto filmu, sice trochu straší tím, že film dosud nestál nikomu za to, aby o něm zpracoval nějakou solidní informaci, ale inzerované obsazení snad bude sázkou na jistotu.

Chrisova rodina je obyčejná, normální a nikdy se kolem ní nic vzrušujícího nedělo. Otec Walter, majitel skladu dříví v Dallasu, je tak opatrný a nudný, bojí se nových věcí a Chris, který předčasně opustil školu kvůli závodním autům, je pro něj vlastně pořád dítě. Až do okamžiku zmizení matky Donny při jejím pobytu v Evropě, kterým to všechno začalo – a skončí to vraždou. Za vším je tajemná minulost otce, která se před Chrisem začne odhalovat a která souvisí s matčiným zmizením. Chris se tak ocitne v dobrodružství, o kterém se mu nikdy ani nesnilo.

Walter letí do Paříže s Chrisem, aby zjistili, co mohou dělat. V Evropě je Chris šokován – zjistí, že jeho otec byl agentem CIA. Společně navštěvují všechny Walterovy staré kontakty ve snaze najít Donnu. Walter zjistí, že Donna byla unesena. Jedná se o pomstu za mimořádné události, staré již osmnáct let. Nyní Walter musí uplatnit své triky, aby zachránil manželku ve světě studené války, kde špioni a vyzvědači stojí na každém rohu.

Jediný dostupný komentář ale příliš optimismu nevzbuzuje:

Jedno velké klišé (Hackman jako bývalý agent CIA, který zachraňuje unesenou manželkou a zároveň se sbližuje se synem) s vizuálem televizního filmu, otravným Dillonem a rodinnými hodnotami. Penn asi zrovna začal senilnět .

Žánr: Akční / Thriller / Drama
Země původu: USA
Rok vzniku: 1985
Délka: 113 minut
Světová premiéra: 8. prosince 1985
Původní název: Target
Režie: Arthur Penn
Scénář: José Luis Navarro, Don Petersen, Leonard Stern
Produkce: David Brown, Richard D. Zanuck
Hudba: Michael Small
Kamera: Jean Tournier
Společnost: CBS Entertainment Production
Natáčeno:  Berlín, Německo / Corpus Christi, Texas, USA / Dallas, Texas, USA / Hamburg, Německo / Paříž, Francie / Speicherstadt, Hamburg, Německo / St. Pauli Landungsbrücken, Hamburg, Německo / Studios de Boulogne-Billancourt/SFP – 2 rue de Silly, Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, Francie

Hrají: Gene Hackman (Walter Lloyd / Duncan Duke Potter), Matt Dillon (Chris Lloyd / Derek Potter), Gayle Hunnicutt (Donna Lloydová), Randy Moore (ředitel), Ilona Grübel (Carla), Tomas Hnevsa (Henke), Jean-Pol Dubois (Glasses), Robert Ground (námořní seržant), Véronique Guillaud (sekretářka amerického konzulátu), Charlotte Bailey (recepční), James Selby (Ross), Ray Fry (Mason), Josef Sommer (Taber), Jacques Mignot (prodavač v hotelu), Robert Liensol (prodavač v kavárně), Guy Boyd (Clay), Ullrich Haupt (starší agent), Viktoria Fjodorova (Lise), Werner Pochath (mladý agent), Catherine Rethi (ošetřovatelka), Richard Münch (plukovník), Jany Holt (majitelka sídla Marie Louis), Herbert Berghof (Schroeder), Jean-Pierre Stewart (Ballard)

Údaje o DVD (dle upřesnění vydavatele):

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky
Titulky: česky
Obraz: DVD 5 PAL 16:9
Bonus: trailer
Přístupnost: od 15 let