Vrcholná díla klasické hudby 1 – Vivaldi

Dnes se v prodejnách s tiskem objevil zajímavý titul. Jedná se o novou kolekci klasické hudby nazvanou "Vrcholná díla klasické hudby 1". První díl je zaměřen na hudbu období baroka. Hlavní obsahovou náplní je 10 zvukových CD nosičů s hudbou Antonia Vivaldiho za cenu 69,- Kč (zaváděcí cena). Vydavatelem je společnost DeAgostini. Další díly budou vycházet v 14 denním intervalu.

Vydavatel DeAgostini není na našem trhu neznámý. Vydává například cestopisnou edici Cesty kolem světa, která však bohužel svojí cenou již vypadává ze zorného pole příbalových DVD a levných edic.

Co obdržíte: na velkém lepenkovém papíře velikosti A3 žluté barvy s popisem celé kolekce je přilepen dárkový box (z tvrdé lepenky), který po rozevření odhalí 4 listy, v nichž jsou zasunuty jednotlivé disky z desítky CD se skladbami Antonia Vivaldiho. Na boční straně jednoho z listů je vysvětlení termínu barokní hudba.

Druhou část "balíčku" tvoří doprovodná brožura. V textu na kvalitním křídovém papíře doplněném četnými obrázky jsou podrobnosti ze života Antonia Vivaldiho a zajímavosti o jeho době a hudbě této éry. Uvnitř se nachází propagační leták na celou kolekci a anketní lístek, který po vyplnění můžete zaslat na adresu firmy Tappa s.r.o., která u nás tituly společnosti DeAgostiny distribuuje. V příručce jsou také obsaženy náhrady chybějících bookletů – podrobné tracklisty s obsahy jednotlivých CD včetně uvedení stopáže a interpretů.

Cenově jde o nabídku jistě zajímavou. Ale jak asi správně tušíte, jedná se pouze o zaváděcí cenu, která má nalákat potencionální zájemce se "sběratelskými" sklony. Druhé číslo, které bude věnováno W. A. Mozartovi již bude stát více jak dvojnásobek: 149,- Kč a třetí číslo pak už dokonce více jak trojnásobek: 299,- Kč!

Nabízí se zde možnost cenově zvýhodněného předplatného, úspora oproti nákupu ve stánku se ale projeví až u třetího čísla a bude činit 50,- Kč. Přičemž předplatitelé navíc obdrží drobné upomínkové předměty, jako například pouzdro na CD, poznámkový blok, stylové pero nebo čističku na CD.

Taková je tedy obchodní politika a jediné, co si dovolím prorokovat je to, že taková rychlost, s jakou z pultů zmizlo první číslo se bude snižovat úměrně vzrůstající ceně dalších čísel.

Obsah jednotlivých CD:

01. Čtvero ročních dob
02. Oratorium Juditha Triumphans
03. Koncert C dur pro dvě trubky, Koncert C dur pro hoboj, koncert d moll pro hoboj, Houslový koncert D dur,
04. 6 méně známých koncertů
05. Triové sonáty pro housle, op. 1, č. 1-7,
06. Triové sonáty pro housle, op. 1, č. 8-12,
07. Stabat mater, Flétnový koncert a moll, Nisi Dominus, Flétnový koncert G dur,
08. Gloria D dur, Magnificat
09. Koncerty pro varhany a orchestr,
10. 6 koncertů pro fagot a smyčce.