Akce Mojžíš

Po odmlce delší, než jsem plánoval, jsem zase zde a to se zpravodajstvím o novinkách na pultech prodejen Levných knih. Přestože ty mají svůj vlastní web, myslím, že stojí za to se zde zmínit o zajímavých titulech, které nabízejí.

Prvním z nich je film podle scénáře známé švédské dětské spisovatelky Astrid Lindgrenové Akce Mojžíš, který upoutá zejména moji generaci pamatující si tyto filmy ze svého dětství. Film je prodáván v papírové pošetce za cenu 49,- Kč.

Jde o  film pro děti i dospělé pojednávající o rodince žijící na venkově u moře. Je součástí cyklu čtyř filmů, další tři pokračování volné série Svědectví barevného ostrova, tj. filmy Svatba s překážkami (Tjorven och Skrallan, 1965), Piráti na Albertině (Tjorven och Mysak, 1966) a Ztroskotání na ostrově (Skrallan, Ruskprick och Knorrhane, 1967), budou brzy následovat.

 

A pro ty, kterým to něco připomíná, tak těm napovím … malá holčička jménem Skrolan.

 

 

 

Akce Mojžíš

Originální název: Tjorven, Båtsman och Moses

Žánr: rodinný
Země původu: Švédsko
Rok vzniku: 1964
Jazyk: čeština

Scénář: Astrid Lindgrenová
Hudba: Ulf Björlin
Kamera: Kalle Bergholm
Režie: Olle Hellborn
Hrají: Torsten Lilliecrona, Louise Edlind, Björn Söderbäck, Urban Strand, Stephen Lindholm, Bengt Eklund, Eva Stiberg, Lillemor Ősterlund, Bitte Ulvskog, Maria Johansson, Siegried Fischer, Kristina Jämtmark, Torsten Wahlund, Manne Grünberger