Proč Kozoroh 1 na BluRay?

Jeden z našich čtenářů se na nás obrátil s dotazem, který lze zobecnit do formulace, jak je to s formátem Blu ray v ČR. Konkrétně se jednalo o před časem vydaný titul Kozoroh 1 , který o něco později vyšel na „obyčejném“ DVD.

Z dotazu vybírám:

Proč byl vybrán pro převod do HD právě Kozoroh 1? Zdá se mi, že by se našly i lepší nebo proslulejší ze starých filmů. Měl jsem za to, že převod do HD je poměrně finančně náročný. A i když na druhé straně licenční poplatky autorům budou asi nižší, záruka prodeje by u známějšího filmu byla jistější.

Nebo se pletu a převod do HD není finančně až tak náročný a můžeme čekat časem záplavu starších filmů už ne v DVD kvalitě ale v HD? Zatím jsem čekal to, že až na dřívější trháky se bude HD týkat především nových filmů.

 
  
 
K dotazu se nám podařilo získat vyjádření z míst nejpovolanějších, přímo od jednatele společnosti Filmhouse s.r.o., která je vydavatelem zmiňovaného titulu:
Titul "Kozoroh 1" byl převeden na formát Blu ray jako součást naší dlouhodobější spolupráce se společností Brickbox Digital Media, která je v České republice jedním ze zakladatelů "podpory" tohoto formátu.

Protože i tato společnost se "musela učit" novým technologiím dohodli jsme se na tomto našem titulu, který jsme měli jako jeden z mála k dispozici ve formátu, který je potřebný pro vytváření úprav a přepisů do formátu Blu ray. Navíc i já patřím k "fandům" tohoto titulu a tak nebylo o čem dlouho rozhodovat.

Zpracování titulů ve formátu Blu ray bude (podle mého názoru) během času stejně narůstat. Prozatím se do toho vydavatelé moc nehrnou neboť prodej playerů je (nejen v ČR) v řádech tisíců kusů a tomu i odpovídá i zájem o DBR.