Člověk ze železa

Další titul režiséra Andrzeje Wajdy, který je aktuálně k dostání v prodejnách Levných knih, se jmenuje Člověk ze železa a je volným pokračováním již zmiňovaného Člověka z mramoru. K dostání opět v prodejnách Levných knih, cena 49 Kč, film je zabalen v papírové pošetce.

Tento film se dostal do nominačního klání o Oscara jako nejlepší Cizojazyčný film. Na festivalu v Cannes režisér obdržel Zlatou palmu. 

Člověk ze železa

Originální název: Czlowiek z zelaza
Žánr: drama
Země původu: Polsko
Rok vzniku: 1981
Délka: 147 min.
Jazyk: polština
Titulky: české
Scénář: Aleksander Scibor-Rylski
Kamera: Edward Klosinski
Hudba: Andrzej Korzynski
Režie: Andrzej Wajda
Hrají: Jerzy Radziwilowicz, Krystyna Janda, Marian Opania, Irena Byrska, Wieslava Kosmalska, Boguslav Linda, Franciszek Trzeciak, Janusz Gajos, Andrzej Seweryn, Marek Kondrat, Jan Tesarz, Jerzy Trela, Beata Poznikak, Halina Labonarska

Novinář Winkel dostal na podzim 1980 za úkol připravit reportáž o stávce dělníků v gdaňských loděnicích. Soustředit se má hlavně na jednoho z vůdců, Macieka Tomczyka. Postupně si ale uvědomuje, že jeho šéfově chtějí Tomczyka kompromitovat, a když poznává skutečnou pravdu, nabývá Winkel přesvědčení o správnosti požadavků stávkujících. Film natočený se záviděníhodnou pohotovostí přímo v centru stávky a využívající dokumentární sekvence o vzniku Solidarity je volným pokračováním Člověka z mramoru.