KaB Music – Tajuplný ostrov 2. DVD (3+4 část)

Během 70. a 80. let minulého století vysílala televize celou řadu zajímavých seriálů převzatých ze zahraničí. V té době ale neexistovaly DVD rekordéry a video mělo jen pár vyvolených, takže většina z těchto sérií utkvěla v myslích pamětníků jen jako zaprášená vzpomínka. Díky několika vydavatelům se čas od času dočkáme vydání některého takového filmu nebo seriálu, za což jim patří velký dík. To se týká i výborného seriálu Tajuplný ostrov, který právě vychází na DVD u KaB Music v edici Ráj DVD. Také tento týden vyšel DVD disk s pokračováním seriálu. Dnem vydání je dnešek, pátek 10. října 2008. Cena 49,- Kč.

Již několikrát jsem si na těchto stránkách posteskl při recenzování filmových adaptací děl Julese Vernea, že je škoda, že tento dávný seriál nevyšel dosud na DVD, (a abych řekl pravdu, ani jsem v to příliš nedoufal). Zjištění, že se tak nyní stane, navíc za přijatelnou cenu, mě naplnilo radostí a považuji to za splnění jednoho svého snu. Rozhodně netvrdím, že se to bude líbit všem a že je to to nejlepší, co kdy bylo vyprodukováno, ale myslím si, že na svou dobu to byl velice slušně udělaný seriál.

Inženýr Smith se při bouři za letu v klesajícím balónu vyšplhal po lanoví, aby ucpal díru kterou unikal vodík. Při nárazu větru spadl do moře a svými druhy byl od té chvíle považován za mrtvého. Pravděpodobnost, že by doplaval k ostrovu, byla malá. Jediný kdo tomu nepřestával věřit byl jeho sluha Nab, který ho vytrvale hledal po obvodu celého ostrova. To se mu nakonec vyplatilo, protože v jedné z průrv ve skaliscích na pobřeží svého pána nakonec skutečně našel. Byl v bezvědomí a vyčerpaný, ale živý.

Gedeon Spillet na jedné z výprav ve snaze prozkoumat ostrov spatřil v dálce na jednom ze skalnatém vrcholu podivná zářicí světla. Když se všek přiblížil, byl sražen k zemi neznámou silou. Zdá se, že ostrov není tak opuštěný, jak si prve mysleli. 

Trosečníci díky inženýru Smithovi získali oheň, což je jedna ze základních podmínek pro přežití. Díky němu se mohli ohřát a připravit si jídlo. Nab vyrobil nůž a trosečíci si postavili primitivní přístřešek. Pomalu se učí lzaopatřovat si potravu lovem a sběrem plodů. Jediný, kdo je nespokojený, je Pencroft, kterému schází tabák.

Na internetu jsem našel tento názor: Seriál jsem viděl jako kluk v polovině 70. let. Jako dítě jsem byl uchvácený zejména hudbou, která je skutečně mimořádná. Už jako dítě a s odstupem let jsem si ale uvědomoval, že seriál je značně smyšlený a odchýlený od motivů Vernova romanu Tajuplný ostrov, což je k jeho škodě. Kapitán Nemo nebyl zastřelen, nýbrž zemřel sešlostí věkem – např. Takže psát o seriálu, jako o vynikajícím, je hodně nadnesená formulace. Myslím, že nebýt precizní a úchvatné hudby, zmizel by v zapomnění.

Osobně s tímto názorem nesouhlasím. Jistě, hudba je skvělá, ale není to jen hudba, co má z tohoto seriálu cenu. Seriál je nutno posuzovat v kontextu doby. V době kdy byl vysílán jsem byl také ještě kluk, a v té době byla nabídka televizních seriálů oproti dnešku celkově dost omezená. Proto tento seriál vzbudil velký ohlas. Pamětníci mi jistě dají zapravdu, že podobný ohlas vyvolal například i seriál Sandokan.  Ten mě ovšem jako kluka až tolik nezaujal, přestože Salgariho knížky jsem četl také. V té době jsem  ještě chodil pravidelně do knihovny a Verneovy knížky jsem měl dost slušně načtené. Rozdílnost seriálu oproti knihám J. Verna mi nevadila. Naopak, líbilo se mi, že postava  jednoho románu prostupuje do jiného. Chápal jsem filmvé zpracování jako volné nahlédnutí do fascinujícího světa Julese Vernea. Ostatně filmy Karla Zemana se světem J. Vernea také pouze volně inspirují.

Žánr: Dobrodružný
Rok výroby: 1972
Originální název: L IIe Mystérieuse / La isla misteriosa
Země výroby: Francie/Itálie/Španělsko 
Režie: Juan Antonio Bardem, Henri Colpi
Hrají: Omar Sharif, Gérard Tichy, Philippe Nicaud, Jess Hahn, Rafael Bardem Jr., Gabriele Tinti, Rik Battaglia, Ambroise Bia, Mariano Vidal Molina a další
V českém znění: Eduard Cupák, Soběslav Sejk, Vladimír Zátka, Otakar Brousek,  Jiří Zahajský, Josef Zíma, Jan Faltýnek, Bořík Procházka,Pavel Nový.
Hudba: Gianni Ferio
Střih: Antonio Gimeno
Kamera: Georges Pierre

Údaje o DVD:
Obraz: barevný, PAL, 4:3, dig. vyčištěn
Zvuk: česky 2.0, francouzsky 2.0, španělsky 2.0
Délka: 99 minut
Titulky: – 
Menu: interaktivní české
Bonusy: Omar Sharif – profil, DVD v zahraničí, filmové plakáty, z naší nabídky
Typ disku: DVD 5 (na obalu chybně uvedeno DVD9)