Filmexport Home Video – Velbloud uchem jehly

Také zítra se dočkáme dalšího komediálně laděného titulu společnosti Filmexport Home Video z edice Legendy českého filmu. Bude to v úterý 14. října 2008 a opět se setkáme v hlavní roli s Hugo Haasem. Film se jmenuje Velbloud uchem jehly a cena je 49,- Kč.

Práce a láska napravují rozmazleného továrnického synka. Mírně ironická komedie o chudácích, kteří s pochopením dovedou přijímat dobročinnost boháčů, a také o tom, jak láska a práce převychovaly továrníkova syna… V této komedii na sebe výrazně upozornil tehdy ještě filmově málo známý Oldřich Nový. Předlohou byla divadelní hra Františka Langra, kterou pro film poprvé adaptoval již Karel Lamač ještě jako němou verzi v roce 1926.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1936

Délka: 88 minut

Kinopremiéra v ČR: 19. ledna 1937

Režie: Hugo Haas, Otakar Vávra

Asistent režie: Walter Schorsch

Námět: František Langer (divadelní hra Velbloud uchem jehly)

Scénář: Hugo Haas, Otakar Vávra

Produkce: Josef Stein

Kamera: Ferdinand Pečenka

Hudba: Julius Kalaš

Architekt: Štěpán Kopecký

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Josef Zora

Společnost: Moldavia

Hrají: Hugo Haas (žebrák Josef Pešta), Antonie Nedošinská (Peštova manželka Aloisie), Jiřina Štěpničková (Zuzka Peštová, dcera Peštové), Rudolf Deyl st. (majitel továrny na čokoládu Adolf Vilím), Pavel Herbert (Alík, syn továrníka Vilíma), Oldřich Nový (komorník u Vilímů Alfons), Eduard Blažek (tajemník továrníka Vilíma), Růžena Šlemrová (továrnice Štěpánová), Adina Mandlová (Nina, dcera Štěpánové), Jindřich Plachta (komerční rada Pavel Bezchyba), František Roland (ředitel Vilímovy továrny Ignác Andrejs), Jan Pivec (závodník Fred Krupička), Božena Šustrová (přítelkyně Niny), Josef Gruss (Otto, přítel Niny), Jan Šebor (člen Společenského klubu), Jarmila Švabíková (členka Společenského klubu), Alfred Baštýř (člen Společenského klubu), Eliška Pleyová (členka Společenského klubu), Lída Otáhalová (členka Společenského klubu v klobo), Svatopluk Beneš (člen Společenského klubu), André Černoušek (člen Společenského klubu), Anna Gabrielová (členka Společenského klubu), Marie Přikrylová (členka Společenského klubu), Milka Balek-Brodská (domovnice), Jiří Vasmut (vrátný v továrně), Antonín Hodr (právní zástupce Štěpánovy továrny), Jan W.  Speerger (mlékař), Milada Smolíková (mlékařka), Vladimír Štros (student), Marie Ježková (trafikantka), Ela Poznerová (herečka ve filmu Cesta do ráje), Bedřich Veverka (herec ve filmu Cesta do ráje), Josef Wanderer (uvaděč v kině), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný