Vapet pro každého – Velký šéf (Bruce Lee)

 

Není Velký šéf jako Velký šéf. O tom nás přesvědčí Vapet pro každého v úterý 14. října 2008 za 49,- Kč. Pokud totiž máte pod uvedeným názvem v paměti film francouzský, pak vězte, že tentokrát jde o Hong Kong a Bruce Leeho. 

 

 

Cheng Chao-an pracuje společně s řadou ostatních přistěhovalců v podniku na výrobu ledu. Firma ale patří bossovi místního podsvětí a je zapletená do obchodu s drogami, což někteří zaměstnanci brzy zjistí. Jsou však odstraněni dřív, než o svém zjištění stačí komukoliv říct. Když pak beze stopy zmizí i Chengovi přátelé, musí sám zjistit, co se stalo, i když dal své matce slib, že se do ničeho nezamíchá. K boji s mafií nepotřebuje zbraně, stačí mu bojové umění. Film, který udělal z Bruce Lee hvězdu!

Film natáčený v Thajsku měl velmi nízký rozpočet. Doslovný překlad původního názvu znamená Velký bratr z Číny, ovšem původní název pro USA měl být Pěst plná hněvu. Jenže tento název byl nakonec použit pro film s původním názvem Čínská spojka.

Údajně jde o nejkrvavější film Bruce Leeho, který měl dokonce v Hong Kongu problémy s cenzurou. Na rozdíl od pozdějších filmů, kde se používají bojová umění, je tady totiž plno mečů, nožů a jiných ostrých nástrojů, jako jsou pily či sekáčky na led. A údajně původní verze měla až 115 minut, ovšem řada scén byla ztracena po prvním uvedení a následném krácení, část z nich se objevila na některých vydáních ve formě bonusů.

Zadní strana obalu 

Žánr: Akční / Thriller

Země původu: Hong Kong

Rok vzniku: 1971

Délka: 96 minut

Původní název: Tang shan da xiong / The Bog Boss

Světová premiéra: 3. října 1971 – Hong Kong

Režie: Wei Lo, Jiaxiang Wu

Scénář: Bruce Lee, Wei Lo

Produkce: Lei Cheng, Raymond Chow, Liang Hua Liu, Bruce Lee

Hudba: Peter Thomas, Fu-ling Wang

Kamera: Chen Ching Chu

Koordinátor kaskadérů: Yin-Chieh Han

Společnost: Golden Harvest Company

Natáčeno: Pak Chong, Thajsko

Hrají: Bruce Lee (Cheng Chao-an), Maria Yi (Chow Meiová), James Tien (Hsiu Chien), Yin-Chieh Han (šéf Hsiao Mi), Malalene (paní Wuman), Tony Liu (Hsiao Chiun), Quin Lee-Kun Li (Ah Kun), Nora Miao (majitelka nálevny), San Chin (Hua Sze), Chao Chih Chen (předák), Chia Ching Tu (strýc), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 kantonsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Audiokomentář Beye Logana, Trailer