Čtvrteční Blesk – Kopytem sem, kopytem tam

Pokud jsme ve středu měli díky Aha! možnost okusit dílo Věry Chytilové, hned ve čtvrtek 16. října 2008 díky Blesku máme další šanci doplnit mezery v její filmografii. Na řadě je Kopytem sem, kopytem tam za 49,- Kč.

 

Tři sympatičtí třicátníci, kontrolor Pepe, veterinář Milan, zvaný Dědek a provozní František, si vesele užívají života. Jejich heslem je: Copak se dá v téhle zkorumpované džungli dělat něco jiného než blbnout? A tak si blbnou vesele a nevázaně, vymýšlejí drsné vtípky, pořádají divoké mejdany, střídají sexuální partnerky. A pak náhle přichází kruté vystřízlivění v podobě AIDS, jímž jeden z nich onemocní. Ohrožení jim připomene cenu života a tehdy si začínají uvědomovat cenu života. Odhalují se jednotlivé charaktery…

 

Režisérka Věra Chytilová tímto snímkem opět potvrdila, že dokáže mimořádně bystře "vyhmátnout" nejsilnější a nejnosnější impulsy doby a použít je díky filmovému vidění pro překvapující umělecké dílo. Na sklonku 80. let, kdy ideologické tlaky již povolily, se režisérka vzepjala v mimořádné silné výpovědi o světě, v němž žijeme, o převažující poživačnosti, nezávazném sexuálním dovádění i hrozbě AIDS. Do někdy až okázalé hravosti stylizované herectví skvěle vyhovuje satirické nadsázce a groteskním nápadům, provází dynamické tempo, v němž se celý příběh odehrává. Mezi hlavními představiteli nalezneme hlavně členy divadla Sklep, úspěšně prosazující vlastní výrazovou poetiku.

 

 

 

A opět Kino, číslo 2 ročníku XLIV. Ze dne 17. ledna 1989. Na stranách 6 a 7 článek pod šifrou -ich-:

 

Kopytem sem, kopytem tam aneb Vem si co chceš a zaplať za to. Zní to jako zjednodušení, ale přitom je to čistá pravda. Cena bude přímo úměrná.

 

Jsou tři – Pepe, pracovník obchodní inspekce, veterinář Dědek a František z propagačního oddělení kulturního střediska. Staří kamarádi.

 

Berou si, co chtějí a život je pro ně jedna velká legrace. A když blbnout – tak ve velkém stylu. S dívkami, alkoholem, recesí, legrací ze všeho a ze všech.

 

Připouštějí si problémy? Váží si něčeho? Berou na něco ohled? Patrně ne. Jejich život se proměnil v jeden velký mejdan, kde jsou všichni navzájem kamarádi – nebo milenci, podle situace. Skutečný cit? Ten tu nehraje roli.

 

Berou si, co chtějí, po ceně se nikdo neptá.

 

Ale všeho do času. Je sečteno a podtrženo, ve hře přichází zlom.

 

Začíná to nenápadně, Pepe se ocitne v nemocnici s poškozenými játry. Je právě Mikuláše… – a tedy další recese na obzoru. Do nemocnice se nahrnou „rozparádění" mikuláši, čerti i andělé. Kamarád je nemocný – proč by si oni nedali ze solidarity vzít krev?

 

Jeden ze vzorků však v sobě obsahuje smrt o čtyřech písmenech : AIDS.

 

Kdo bude den za dnem pomalu umírat? Kdo? A kdo ještě? Vždyť žili pěkně pospolu – takříkajícím „každý s každým". Zaběhnuté a náležitě spletené vztahy se začínají s děsivou rychlostí rozkládat, recese se mění v hysterii.

 

Přichází hrůza, výčitky, obviňování a vztek. A také strach – touha utéct před něčím, před čím se utéct nedá.

 

Film to není veselý. Zároveň s příjemnou a vlastně téměř sympatickou podobou bezstarostného života podrobně a do důsledku vypráví o koncích, které tento způsob života může v současné době přinést. Nejedná se o žádné „rizikové skupiny". Je to příběh obyčejných, pravda – lehkomyslných, ale normálních mladých lidí a jejich vztahů.

 

Pozdní uvědomění si vlastní odpovědnosti vůči jiným, vůči světu i vůči vlastnímu životu zde proniká formou ošklivého šoku.

 

Film Kopytem sem, kopytem tam vznikl velmi rychle. Je to příběh, který se musel dostat ke své filmové podobě co nejdříve, protože je aktuální a potřebný.

 

 

 

Žánr: Komedie / Drama / Psychologický / Tragedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1988

Délka: 133 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. března 1989

Režie: Věra Chytilová

Námět: Pavel Škapík

Scénář: Věra Chytilová, Pavel Škapík

Produkce: Jaroslav Bouček, Pavel Nový, Jitka Hoferková

Hudba: Jiří Chlumecký, Jiří Veselý

Nahráli: Národní třída, ZOO

Kamera: Jaroslav Brabec

Společnost: Filmové studio Barrandov – Výrobní skupina: 1. DVS vedoucí Jiří Blažek

Hrají: Tomáš Hanák (Pepe), Milan Šteindler (Dědek), David Vávra (František), Ivana Kuntová (Petra), Tereza Kučerová (Jiřina), Renata Becerrová (Hanka), Bára Dlouhá (Jana), Chantal Poullain (Hvězda), Josef Kobr (ředitel Oks), Jiří Bartoška, Zdeněk Mucha, Pavel Vangeli, Jana Marková, Milan Štrich

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: PAL barevný 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Věra Chytilová, Tomáš Hanák, Milan Šteindler)