DVD HIT+ – Deník mrtvých

 

Režisér Romero, jeden ze zakladatelů a přední osobnost filmového zombie žánru, se v roce 2005 vrátil po 20ti letech k látce, která odstartovala jeho kariéru. Nepodařený výsledek „Země mrtvých" (Land of the Dead) se dnes už dá brát jen jako rozcvička na značně povedenější kousek, který natočil o dva roky později a který máme aktuálně možnost v edici DVD HIT+ zakoupit za 49,- KčDeník mrtvých. Vyšlo 16. října 2008.

 

Parta mladých filmařů natáčí horor uprostřed hlubokých lesů Pensylvánie. V divočině je zastihne zpráva o řádění oživlých mrtvých. Z lidí se stávají krvelačná zombie. Kamarádi nasedají do mikrobusu a kamerou se snaží zachytit pravdivý obraz počátku našeho konce. Zároveň se chtějí dostat na jediné bezpečné místo, které znají: domů. Jenže, co když není úniku? Co když žádný bezpečný domov neexistuje?

Mistr hororu, kultovní režisér George A. Romero pokračuje ve vyprávění historie oživlých mrtvol (Noc oživlých mrtvol, Úsvit mrtvých, Den mrtvých, Země mrtvých).

Výběr kapitol

Romero mě osobně velmi mile překvapil. Po šílenosti Land of the Dead se nejenom že vrátil k nízkorozpočtovému béčku, ale zároveň dokázal skvěle využít módní „reálnou kameru" ve stylu Záhady Blair Witch (nejnověji „Monstrum" a španělské „[REC]"), která je sama o sobě tak atmosférická, že podtržena světovým kolapsem a rozmáhajícími se zombies dokáže zaujmout a prakticky od začátku nepustit. Nebýt občasných zaváhání v podobě trapných proslovů a scének, byl by to docela úchvatný film, který by se směle mohl postavit i takovému přehnaně mainstreamovému Monstru. Samozřejmě se dá diskutovat o tom, kdy už by člověk kameru odložil a jen utíkal, to ovšem musíte u podobných filmů překousnout. Romero podal rozpínající epidemii vcelku věrohodně a podpořen (překvapivě) kvalitními postavami filmu, dokázal ztělesnit ve filmu depresi, o jakou si zombie žánr říká. Až překvapivě dobrý film, nestojící ani tak na klasickém příběhu, jako na atmosféře, kterou tak zoufale postrádala Land of the Dead.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky on/off, maďarsky  

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 anamorfní

Bonusy: trailer, fotogalerie

Délka:91 minut

Bonus